Εκδήλωση για τα 100 ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
08 Ιανουαρίου 2014 | Πολιτική Οικονομία
Πλέον η Ελλάδα κατατάσσεται 5η ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.

Εκδήλωση για τον εορτασμό των 100 ελληνικών αγροτικών προϊόντων που έχουν καταχωρηθεί στην Ε.Ε. ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης, διοργανώνουν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο, αύριο (9/1) στις 11:00 π.μ. στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη.

Στην εκδήλωση θα χαιρετήσουν η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και ο υφυπουργός  Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης, ενώ θα παραστούν ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Dacian Cioloş, η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας Μαρίας Δαμανάκη και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Paolo De Castro. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την καταχώρηση της ονομασίας του ελαιολάδου «ΜΕΣΣΑΡΑ» ως ΠΟΠ, το οποίο ήταν και το 100ο προϊόν ΠΟΠ, κατατάσσοντας πλέον την Ελλάδα 5η , ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.

 

Προώθηση ποιοτικών προϊόντων

Στρατηγική επιλογή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η επένδυση σε μια γεωργία ποιότητας και η υποστήριξη και η προώθηση των ελληνικών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. Η στροφή στη γεωργία ποιότητας που διαχειρίζεται αειφόρα τους φυσικούς πόρους και ενσωματώνει την έρευνα και την καινοτομία, καθιστά την οικονομική ανάπτυξη βιώσιμη, προάγοντας ένα αγροδιατροφικό πρότυπο παραγωγής τροφίμων μοναδικό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Βασικό εργαλείο αποτελεί η κατοχύρωση των προαιρετικών σημάτων ποιότητας (ΠΟΠ, ΠΓΕ) που καταδεικνύουν και την ποικιλομορφία των παραγωγικών συστημάτων της χώρας μας. Τη στροφή προς την ποιότητα καταδεικνύουν και τα τρία νέα σήματα ποιότητας, των «παραδοσιακών προϊόντων», της «ορεινής παραγωγής» και της «νησιωτικής γεωργίας», που φέρνει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.Η ορθή προώθηση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, του τουριστικού προϊόντος και της τοπικής γαστρονομίας, μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη στις περιφερειακές οικονομίες και να δώσει νέα δυναμική στην αγροτική παραγωγή.

Γραμματόσημα αφιερωμένα στα 100 ΠΟΠ & ΠΓΕ

Παράλληλα, με αφορμή την καταχώρηση 100 ελληνικών προϊόντων στο μητρώο των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ), το ΥπΑΑΤ, με την επιστημονική συνεργασία του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, θα προχωρήσει στη σύνταξη ειδικής έκδοσης με αναμνηστικά γραμματόσημα αφιερωμένα στα 100 ελληνικά ΠΟΠ και ΠΓΕ. Τη συγκεκριμένη έκδοση έχουν αναλάβει τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. «Προπομπός» της ειδικής έκδοσης είναι η αναμνηστική έκδοση γραμματοσήμων για το 100ο ΠΟΠ που είναι το ελαιόλαδο «ΜΕΣΣΑΡΑ», η οποία και θα παρουσιαστεί στην εκδήλωση.

Με αφορμή τη διοργάνωση της εκδήλωσης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, δήλωσε: «Δίπλα μας υπάρχουν άνθρωποι που συνδυάζουν την ποιότητα, τη γνώση και την καινοτομία δίνοντας νέα προστιθέμενη αξία στα παραδοσιακά μας προϊόντα. Τα γεωργικά προϊόντα ποιότητας φέρουν την ταυτότητα του τόπου προέλευσής τους, καθώς αξιοποιούν τα αγνά και ποιοτικά προϊόντα της ελληνικής γης, χρησιμοποιούν τους παραδοσιακούς τρόπους μεταποίησης και αφομοιώνουν σε αυτά, το διατροφικό πολιτισμό της κάθε περιοχής. Με την κατοχύρωση των προαιρετικών σημάτων ποιότητας ΠΟΠ, ΠΓΕ καταδεικνύεται η ποικιλομορφία των παραγωγικών συστημάτων της χώρας μας και ο καταναλωτής είναι σε θέση να αναγνωρίζει τα ποιοτικά γεωργικά προϊόντα και να στρέφεται σε αυτά. Πρόσφατα η χώρα μας απέκτησε το 100ο προϊόν ΠΟΠ, το ελαιόλαδο Μεσσαράς από την Κρήτη. Με αφορμή τη διάκριση αυτή θέλουμε να δείξουμε σε όλο τον κόσμο που πραγματοποιεί στροφή προς την ποιότητα, ότι τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα μπορούν να αναδειχθούν “πρεσβευτές” της χώρας μας στο εξωτερικό, να διεισδύσουν στις ξένες αγορές και να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της εθνικής μας οικονομίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ