Εγνατία Οδός: Με 116 εκατ. ευρώ στο ταμείο θα βγει «στο σφυρί;»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
24 Σεπτεμβρίου 2016 | Πολιτική Οικονομία
Τα δημοσιεύματα, η διάψευση του ΤΑΙΠΕΔ, τι θα παραχωρηθεί και η οικονομική κατάσταση της εταιρείας

Είναι δυνατόν εταιρεία με 116 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα και έσοδα άνω των 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο να  προχωρήσει  στην παραχώρηση του ολοκληρωμένου και υπερσύγχρονου αυτοκινητόδρομου που λειτουργεί σε ιδιώτες; Με βάση δημοσιεύματα της προηγούμενης εβδομάδα αυτή είναι η επιδίωξη του ΤΑΙΠΕΔ για την Εγνατία  Όδό με τον τον σχετικό  διαγωνισμό σύμφωνα με το Ταμείο, να περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα και να αναμένεται να προκηρυχθεί στη στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οι όροι της παραχώρησης έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστοί, ωστόσο σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, πληροφορίες αναφέρουν ότι προβλέπεται 40χρονη παραχώρηση με κατ΄αποκοπήν τίμημα 100 εκατομμύρια ευρώ, που θα κατατεθεί κατευθείαν στο ταμείο του εξωτερικού για την εξυπηρέτηση του χρέους, καθώς και ποσοστό για το Δημόσιο από τα ετήσια έσοδα από τα διόδι,11α

Αν το τίμημα αυτό αληθεύει τότε η υπόθεση προκαλεί ιδιαίτερα ερωτηματικά καθώς με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της, η Εγνατία Οδός το 2016 είχε κύκλο εργασιών που άγγιξε τα 55,8 εκατ. ευρω αυξημένος κατά 6,11% σε σχέση με το 2014, ταμειακά διαθέσιμα ύψους 116, 1 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 23% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά και μετοχικό κεφάλαιο 6,9 δις ευρώ. Βέβαια, η εταιρεία κατέγραψε ζημιές προ φόρων της τάξεως των 67,1 εκατ. ευρω ενώ έχει και δανεισμό ύψους 121 εκατ. ευρώ.

Το ΤΑΙΠΕΔ διαψεύδει βέβαια κατηγορηματικά το δημοσίευμα ετης φημερίδας με τίτλο «Έγκλημα στην… Εγνατία Οδό». Σύμφωνα με το Ταμείο, οι ισχυρισμοί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς η συζήτηση για το μοντέλο παραχώρησης της Εγνατίας Οδού δεν έχει καν ξεκινήσει.

Από την μεριά του ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού, Απόστολος Αντωνούδης σε πρόσφατες δηλώσεις του σημείωσε ότι η παραχώρηση είναι δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, όχι μόνο της σημερινής, αλλά και προηγούμενων, τονίζοντας: «Όταν μιλάμε για Εγνατία Οδό δεν εννοούμε την εταιρεία, δεν θα πουληθούν οι μετοχές. Η εταιρεία θα εξακολουθήσει να υπάρχει και να παράγει το έργο που παράγει. Αυτό που θα παραχωρηθεί είναι ο άξονας της Εγνατίας Οδού μαζί με τρεις κάθετους. Όταν λέμε παραχώρηση, λοιπόν, εννοούμε το δικαίωμα, τη συντήρηση κι εκμετάλλευση του δρόμου». Πρόσθεσε ότι αυτό που πρέπει να ενδιαφέρει πρώτα από όλα το ελληνικό Δημόσιο αλλά και την ελληνική κοινωνία είναι να βρεθεί ένα δίκαιο εύλογο τίμημα, να γίνει σωστή αποτίμηση της αξίας πώλησης αυτού του δικαιώματος.

Η παραχώρηση αυτή θεωρείται βέβαιο πως θα σημαίνει περισσότερους σταθμούς διοδίων στον οδικό άξονα που συνδέει την Ηγουμενίτσα με την Αλεξανδρούπολη (ήδη έχει αποφασιστεί η εγκατάσταση και άλλων 11 σταθμών εκ των οποίων οι έξι πάνω στον κεντρικό άξονα) καθώς και αυξημένη τιμή διοδίων από τους ιδιώτες επενδυτές στους οποίους θα παραχωρηθεί η Εγνατία Οδός.

Αν και υπάρχουν ακόμη πολλές λεπτομέρειες που θα πρέπει να αποσαφηνιστούν προκειμένου να υπάρξει μια σαφής εικόνα, σε πρώτη ανάγνωση προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως μια εταιρεία που έχει στο ταμείο της 116 εκατ. ευρώ έτοιμα προς διάθεση πρόκειται να προχωρήσει στην παραχώρηση της εκμετάλλευσης του βασικού στοιχείου που της φέρνει έσοδα για ένα τίμημα που με βάση τις μέχρι στιγμής φήμες παρουσιάζεται να είναι αρκετά χαμηλό…

Σημειώνεται πως η Εγνατία Οδός (Αυτοκινητόδρομος 2, Α2) είναι ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος της Ελλάδας με μήκος 670 χλμ. Διασχίζει ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα, από τα δυτικά στα ανατολικά: ξεκινάει από την Ηγουμενίτσα στην Ήπειρο και καταλήγει στα Ελληνοτουρκικά σύνορα στους Κήπους στον ποταμό Έβρο. Το όνομά της προέρχεται από την Αρχαία Εγνατία Οδό που διέσχιζε την ίδια σχεδόν περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ