Αθ. Τσαυτάρης: Τα μέτρα για τη μείωση τιμών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
28 Φεβρουαρίου 2014 | Πολιτική Οικονομία
Απάντηση του υπουργού σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή.

Στα μέτρα που έχει λάβει το υπουργείο για τη μείωση των τιμών λιανικής πώλησης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, απαντώντας στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Χίου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Τριαντάφυλλου.

Ο υπουργός αναφέρθηκε αρχικά στο μέτρο της τήρησης των στοιχείων εσόδων-εξόδων για το γεωργό, το οποίο όπως είπε « θα χτυπήσει στη ρίζα τις ελληνοποιήσεις, τα εικονικά τιμολόγια και τις αυξημένες τιμές στην αγορά».

Συνυφασμένο με αυτό, όπως πρόσθεσε, είναι και το μέτρο που έχει να κάνει με το συσχετισμό που γίνεται για πρώτη φορά στη διασταύρωση στοιχείων, σε ό,τι αφορά στην επιστροφή του ΦΠΑ στον αγρότη, βάσει του τιμολογίου του, με τη δήλωση ΟΣΔΕ που έκανε. Επίσης, το μητρώο εμπόρων αγροτικών προϊόντων ξεκαθάρισε, όπως είπε το τοπίο, αφού «δεν έχουν πλέον περιθώρια να παίξουν με τις τιμές».

Αναφερόμενος στη συμβολαιακή γεωργία, ο κ. Τσυατάρης επισήμανε ότι «πλέον η Τράπεζα δίνει τώρα χρήματα σε τέτοιου είδους συμβόλαια και 30% προκαταβολή με τη μορφή μιας κάρτας», ενώ στηρίζει  τη δημιουργία 185 ομάδων παραγωγών, οι οποίοι μέσω των  νέων σχημάτων συνεργατισμού ενισχύουν τη διαπραγματευτική τους ισχύς με άμεση συνέπεια στις τιμές.

Αναφορικά με την «ψαλίδα» των τιμών ο κ. Τσαυτάρης απαντώντας στην άποψη ότι προστίθεται κόστος μετά την παραγωγή της πρώτης ύλης στα επόμενα βήματα μεταποίησης και εμπορίας, όπως έμποροι, μεσάζοντες κλπ. Επισήμανε ότι για το λόγο αυτό θεσμοθετήθηκαν οι αγορές παραγωγών, τα farmers’ markets, στα οποία έρχεται κατευθείαν ο παραγωγός στο ράφι του καταναλωτή, χωρίς κανέναν μεσάζοντα.

Επίσης, αναφέρθηκε στην παρουσίαση που έκανε των δέκα πρωτοπόρων στα λεγόμενα πολυλειτουργικά αγροκτήματα, όπου κάποιος παράγει και αντί να το πάει αυτός στην αγορά να το πουλήσει, ζητάει να έλθει ο καταναλωτής στο αγρόκτημα του παραγωγού για να το πάρει.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ