Αντίστροφη μέτρηση για τα τελευταία προαπαιτούμενα - Κεντρική Εικόνα

Αντίστροφη μέτρηση για τα τελευταία προαπαιτούμενα

18 Ιουνίου 2018 | Πολιτική Οικονομία
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Η κυβέρνηση διανύει τα τελευταία βήματα για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης

Η κυβέρνηση διανύει τα τελευταία βήματα για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. Την ίδια στιγμή, σε τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής του κουαρτέτου έως το βράδυ της Τρίτης αναμένεται να κλείσει το compliance report, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του προγράμματος.

Η τελευταία δόση αναμένεται πως θα κυμανθεί μεταξύ 10 και 12 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ . Στο μέτωπο της αξιολόγησης, έως χθες το βράδυ από τη λίστα των 88 προαπαιτουμένων είχαν κλείσει περισσότερα από 60 ενώ πολύ κοντά στο κλείσιμο βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες περισσότερα από 20 προαπαιτούμενα.

Η εκτίμηση που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι έως την Τρίτη θα παραμένουν σε εκκρεμότητα 3-4 προαπαιτούμενα, τα οποία περιγράφονται ως «τεχνικού χαρακτήρα» και τα οποία αναμένεται πως δεν είναι ικανά να μπλοκάρουν τη συμφωνία. Ακόμα και γι' αυτά όμως δεν αποκλείεται οι εκπρόσωποι των θεσμών να βάλουν την υπογραφή τους ως «τελειωμένα», δεδομένου ότι έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες ολοκλήρωσής τους αλλά απαιτούνται λίγες ημέρες ακόμη.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της μεταφοράς των δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει ο ΕΦΚΑ στην Τράπεζα Αττικής και πρόκειται, με βάση τη συμφωνία, να μεταφερθούν στο ΤΧΣ. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί και όπως αναφέρεται από αρμόδιες πηγές, θα προωθηθεί άμεσα η σχετική διαδικασία, αλλά κρίνεται σκόπιμο αυτό να γίνει μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.

Περισσότερος χρόνος χρειάζεται άλλωστε σε δύο ακόμα προαπαιτούμενα, τα οποία αφορούν σε αλλαγές διοικήσεων (ΕΛΤΑ) αλλά και μετεγκατάστασης υπηρεσιών από το πρώην Ελληνικό. Στο Ελληνικό έχει ξεκινήσει η διαδικασία μεταφοράς υπηρεσιών μεταξύ άλλων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, αλλά και σε αυτό το μέτωπο ο χρόνος είναι ανεπαρκής έως την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε συνεδριάζει το Eurogroup. Γενικά, το κλίμα με τους δανειστές είναι καλό στο μέτωπο της τέταρτης αξιολόγησης και στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν αναμένονται προσκόμματα για την ολοκλήρωσή της.

Οι τελευταίες λεπτομέρειες αναμένεται να συζητηθούν σε τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών τα επόμενα 24ωρα,ενώ πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη αναμένεται και συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Πηγή: euro2day.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ