Ανασχηματισμός: Οι νέοι και οι αντιδράσεις

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
09 Ιουνίου 2014 | Πολιτική Οικονομία
Νέα πρόσωπα σε υπουργικές θέσεις-κλειδιά και σημαντικές αντιδράσεις από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις

Σε ευρύ ανασχηματισμό προχώρησε την Δευτέρα 9 Ιουνίου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαρας. Πιο συγκεκριμένα, στην κυβέρνηση μπαίνουν συνολικά 17 νέα πρόσωπα, 8 νέοι υπουργοί, ένας υπουργός αναπληρωτής και οκτώ νέοι υφυπουργοί. Το νέο κυβερνητικό σχήμα αριθμεί 45 υπουργούς και υφυπουργούς, ενώ αυξήθηκε κατά τέσσερις υφυπουργούς εκ των οποίων δύο από τη ΝΔ και δύο από το ΠΑΣΟΚ.

Η ορκωμοσία θα γίνει την Τρίτη 10 Ιουνίου στις 15: 30 μμ και θα ακολουθήσει η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Νέοι σε θέσεις κλειδιά
Στην σημαντικότερη αλλαγή ο Γκίκας Χαρδούβελης αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Επίσης, νέοι υπουργοί τοποθετούνται: Αργύρης Ντινόπουλος στο Εσωτερικών, Ανδρέας  Λοβέρδος στο Παιδείας, Κωνσταντίνος Τασούλας στο Πολιτισμού, Μάκης Βορίδης στο Υγείας, Γιώργος Καρασμάνης στο Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κικίλιας στο Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ορφανός στο Μακεδονίας-Θράκης και η Σοφία Βούλτεψη κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Νίκος Δένδιας μετακινείται στο Ανάπτυξης στην Θέση του Κωστή Χατζηδάκη με υφυπουργό τον Γεράσιμο Γιακουμάτο

Οι πρώτες αντιδράσεις

 Για «σαρωτικό ανασχηματισμό με στοχευμένες επιλογές» κάνουν λόγο στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνοντας τη στροφή που σηματοδοτεί στις πολιτικές ανακούφισης των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων η τοποθέτηση του Γκίκα Χαρδούβελη στο υπουργείο Οικονομικών.

Τελείως διαφορετική άποψη έχει φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ που σε ανακοίνωση του σημειώνει πως «κανείς δεν πιστεύει πως ο ανασχηματισμός θα επηρεάσει, έστω και κατ' ελάχιστο, την εφαρμοζόμενη πολιτική και τις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά».

«Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έλαβε το μήνυμα των εκλογών, αλλά προσπαθεί να το προσπεράσει με έναν ανασχηματισμό που επιβεβαιώνει την απαρέγκλιτη εφαρμογή των δεσμεύσεών της έναντι των δανειστών, αδιαφορώντας για τον ελληνικό λαό που καθημερινά υποφέρει » υπογραμμίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και καταλήγει:

«Το μόνο μήνυμα που φαίνεται ότι έλαβε ο κ. Σαμαράς είναι αυτό που έστειλε προ ημερών ο κ. Σόιμπλε, «καμιά σκέψη για χαλάρωση». Αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος δεν είναι οι ανέξοδοι ανασχηματισμοί, αλλά μια κυβέρνηση που θα πάψει να είναι τοποτηρητής των συμφερόντων των δανειστών»

Από την μεριά του, ικανοποίηση εκφράζει το ΠΑΣΟΚ για τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης, καθώς, όπως αναφέρει σε «άτυπο σχόλιο», το ΠΑΣΟΚ διατήρησε την αναλογία της συμμετοχής του στο νέο κυβερνητικό σχήμα, χωρίς να υπολογίζεται η παρουσία του κ. Βενιζέλου.  

 «Στόχος και του νέου κυβερνητικού σχήματος θα είναι η υλοποίηση παλιών και νέων αντιλαϊκών μέτρων, που προωθούνται στο πλαίσιο των μνημονίων διαρκείας της ΕΕ και αποτελούν επιλογές στρατηγικού χαρακτήρα, για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου» αναφέρει το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του.

Για «κυβέρνηση για τα προεκλογικά τηλεοπτικά παράθυρα και όχι για λύσεις» έκανε λόγο ο επικεφαλής του "Ποταμιού" Σταύρος Θεοδωράκης.

«Ο ανασχηματισμός επαναφέρει πρόσωπα ορκισμένα στην τρόικα, τοποθετεί πρόσωπα που έχουν ψηφίσει αμετανόητα τα μέτρα δυστυχίας του ελληνικού λαού και συνεχίζει την παράδοση του υπουργείου Οικονομικών στα φαντάσματα Σημίτη», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ.

Οι κυβερνήσεις δεν κρίνονται από τα πρόσωπα αλλά από το περιεχόμενο των ασκούμενων πολιτικών, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ