Αχτσιόγλου: Αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης των επιχειρήσεων που παραβιάζουν την εργασιακή νομοθεσία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
29 Μαρτίου 2017 | Πολιτική Οικονομία

Ανατροπή στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τις  επιχειρήσεις που παραβιάζουν σοβαρά την εργατική νομοθεσία, προανήγγειλε η  Έφη Αχτσιόγλου χθες από το βήμα της Βουλή.
 
Στο πλαίσιο της καταπολέμησης της μαύρης εργασίας αλλά και της υποδηλωμένης εργασίας, ενισχύεται ο ρόλος και η δράση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Επίσης ενισχύονται τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου για να μπορούν να γίνουν καλύτερα οι έλεγχοι, αλλάζει η αρχιτεκτονική του προστίμου για να έχει κίνητρο και ο εργαζόμενος να δηλώνει την εργασία του και διευρύνεται το μητρώο παραβατικότητας ώστε επιχειρήσεις με σοβαρές παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, να αποκλείονται από: δημόσιο χρήμα, τη σύναψη συμβάσεων με φορείς του δημοσίου αλλά και ευρωπαϊκά προγράμματα.

Επιχειρήσεις που πιάνονται στα πράσα για αδήλωτη εργασία ή έχουν εργαζόμενους που δηλώνουν κανονικά ως μισθωτούς αλλά δεν είναι στην ουσία έτσι ή χρησιμοποιούν συμβάσεις για ευέλικτη εργασία θα αποκλείονται από διαγωνισμούς τους Δημοσίου ή θα χάνουν κονδύλια από ευρωπαϊκά προγράμματα. Δεν θα αποτελεί δηλαδή ένα απλό πρόστιμο το οποίο συνήθως δεν πληρώνεται αλλά θα κόβεται η χρηματοδότηση ή ακόμη και οι δουλειές που κάνουν οι παραβατικές εταιρείες με το Δημόσιο. Ετσι, επιχειρείται να μπει φρένο σε παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, ή ακόμη και σε στάση πληρωμών στα ταμεία από στρατηγικούς κακοπληρωτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ