Αφρικανική σκόνη και λασποβροχές την Κυριακή

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
23 Μαρτίου 2018 | Πολιτική Οικονομία
Επανεμφάνιση της αφρικανικής σκόνης στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, προβλέπει η ΕΜΥ, για μεθαύριο Κυριακή 25 Μαρτίου.

Επανεμφάνιση της αφρικανικής σκόνης στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, προβλέπει η ΕΜΥ, για μεθαύριο Κυριακή 25 Μαρτίου.

Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος Θεόδωρος Κολυδάς στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι δυτικοί – βορειοδυτικοί άνεμοι που επικρατούν από τις πρώτες πρωινές ώρες καθάρισαν την ατμόσφαιρα και πλέον η σκόνη έχει περιοριστεί στην Κύπρο. Την Κυριακή, ωστόσο, οι μετεωρολογικές συνθήκες (νότιοι – νοτιοανατολικοί άνεμοι), αναμένεται να ευνοήσουν και πάλι τη μεταφορά της σκόνης από τη Σαχάρα, ενώ δεν αποκλείονται και οι λασποβροχές.

Το φαινόμενο, σύμφωνα με τον κ. Κολυδά, θα διαρκέσει μία ημέρα, ενώ άγνωστο είναι προς το παρόν αν θα επανεμφανιστεί το επόμενο διάστημα.

Ο γνωστός μετεωρολόγος εξηγεί ότι τα περισσότερα φαινόμενα με την αφρικανική σκόνη καταγράφονται τους ανοιξιάτικους μήνες λόγω του συνδυασμού των ατμοσφαιρικών συστημάτων που επικρατούν την εποχή αυτή σε Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Λιβύη και Μεσόγειο.

Κάθε άνοιξη παρατηρούνται κατά μέσο όρο 5 - 6 εμφανίσεις της σκόνης με χρονική διάρκεια συνήθως μία με δύο ημέρες, ενώ σε λίγες περιπτώσεις καταγράφηκε διάρκεια τρεις έως τέσσερις ημέρες.

Χιόνια στην Φλώρινα, αφρικανική σκόνη στη Κρήτη

Κομμένη στα δύο είναι η χώρα όσον αφορά στις καιρικές συνθήκες και σήμερα Παρασκευή. Την ώρα που στην Βόρεια Ελλάδα οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές στην νότια και ειδικά στην Κρήτη η αφρικανική σκόνη έχει σκεπάσει πολλές περιοχές.

Στα ορεινά και ημιορεινά της Δυτικής Μακεδονίας από χθες Πέμπτη σημειώνονται έντονες χιονοπτώσεις με την Φλώρινα να αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με απόφαση του δημάρχου Φλώρινας Γιάννη Βοσκόπουλου σήμερα, Παρασκευή 23 Μαρτίου, θα παραμείνουν κλειστά, λόγω της χιονόπτωσης και των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Οι παροδικές χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια της ημέρας στη δυτική Μακεδονία, ενώ στα υπόλοιπα μέρη της Βορείου Ελλάδας ο καιρός θα παραμείνει άστατος με τοπικές βροχές.

Την ίδια ώρα αποπνικτική είναι η κατάσταση στην Κρήτη με την αφρικανική σκόνη να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Η θερμοκρασία παραμένει καλοκαιρινή από 26 έως 28 βαθμούς και οι ενισχυμένοι νοτιοανατολικοί άνεμοι δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. 

Πηγή: tovima.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ