700 κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν πρόωρα με πιστοποιητικά αναπηρίας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
05 Σεπτεμβρίου 2018 | Πολιτική Οικονομία
Οι πρώτες εκτιμήσεις των εισαγγελικών αρχών σοκάρουν, κάνοντας λόγο για περίπου 700 κρατουμένους που βγήκαν ως ανάπηροι από τις φυλακές.

Η Εισαγγελία Διαφθοράς, με επικεφαλής την Ελένη Τουλουπάκη που χειρίζεται την έρευνα για τις πιστοποιήσεις της αναπηρίας Φλώρου, αποφάσισε την επέκταση των ερευνών, μιας και πληθαίνουν τα περιστατικά που καταγγέλλονται, ότι κρατούμενοι με βαριές ποινές κατόρθωσαν να βγουν αξιοποιώντας την ευχέρεια του νόμου (ψηφίστηκε το 2015 επί υπουργίας Νίκου Παρασκευόπουλου) για πρόωρες αποφυλακίσεις κρατουμένων που έχουν αναπηρία πάνω από 67%.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των εισαγγελικών αρχών σοκάρουν, κάνοντας λόγο για περίπου 700 κρατουμένους που βγήκαν ως ανάπηροι από τις φυλακές, οδηγώντας τις έρευνες σε δειγματοληπτικούς ελέγχους, καθώς υπολογίζεται πως ένας μεγάλος αριθμός βγήκε νόμιμα, αλλά πολλοί από τους αποφυλακισθέντες έκαναν χρήση παράνομων πιστοποιήσεων και εκμεταλλεύθηκαν τις ευχέρειες του συγκεκριμένου νόμου, που έχει επικριθεί όσο λίγοι.

Ολες αυτές οι περιπτώσεις αποφυλακίσεων θα ελεγχθούν από τους αρμόδιους εισαγγελείς και το εύρος της παρανομίας που θα διαπιστωθεί εκτιμάται ότι θα αποβεί καθοριστικό για την επιβίωση των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων, οι οποίες άνοιξαν διαύλους για παράνομες πρακτικές ευρείας έκτασης.

Κι ενώ η περίπτωση Φλώρου εμφανίζεται ήδη ως περιστατικό που κάθε άλλο παρά μεμονωμένο ήταν, η έρευνα των εισαγγελικών αρχών για την πιστοποίηση της αναπηρίας του, η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη.

Τη στιγμή που ο καταδικασμένος σε πολυετείς καθείρξεις επιχειρηματίας ήδη έχει επιστρέψει στη φυλακή μετά την ανατροπή από το δικαστικό συμβούλιο της Εύβοιας της αποφυλάκισής του, οι έρευνες των εισαγγελέων για το παρασκήνιο που καθόρισε την έξοδο Φλώρου από τη φυλακή δεν περιορίζονται μόνον στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Πληροφορίες από έγκυρες δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς ζήτησε και πήρε ήδη τον φάκελο Φλώρου από την αρμόδια επιτροπή Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και ήδη συγκέντρωσε έγγραφα και πιστοποιήσεις αναπηρίας για τον επιχειρηματία από όλα τα κρατικά νοσοκομεία («Ευαγγελισμός», «Αττικόν» και άλλα) καθώς και από το νοσοκομείο κρατουμένων στον Κορυδαλλό, όπου ο κρατούμενος είχε νοσηλευθεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πηγή: kathimerini.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ