Χρ. Σταϊκούρας: Οι τρεις προκλήσεις για τον ελληνικό Προϋπολογισμό

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
27 Ιανουαρίου 2020 | Πολιτική Οικονομία
Για εντυπωσιακή πρόοδο στον τρόπο που χαράσσεται και εφαρμόζεται ο προϋπολογισμός έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε ημερίδα που διοργάνωσε το Γενικό Λογιστήριο με αφορμή την έκθεση του ΟΟΣΑ για τον ελληνικό Προϋπολογισμό.Και οι εκπρόσωποι του Οργανισμού μίλησαν για εντυπωσιακή πρόοδο, ενώ κατέγραψαν και τα 10 σημεία παρεμβάσεων στα οποία θα πρέπει να εντοπίσει τη δράση της η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέδειξε τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί - ειδικά μετά την ψήφιση του νόμου 4270/ 2014 που έγινε επί υπουργίας του - αλλά παραδέχθηκε ότι "εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις για το μέλλον".

Καθόρισε τρεις στόχους τους οποίους θα πρέπει να εντοπιστεί η δράση της κυβέρνησης:

*την ολοκλήρωση των επισκόπηση των δαπανών,
*τη μετάβαση σε προϋπολογισμό επιδόσεων και
*την ανάπτυξη του λεγόμενου Green budgeting.

Στο πεδίο του προϋπολογισμού επιδόσεων, ο ΥΠΟΙΚ επισήμανε ότι ήδη ο νέος προϋπολογισμός έχει ξεκινήσει την εν λόγω διαδικασία μετάβασης, καταγράφοντας σε ειδικό κεφάλαιο την εν λόγω κωδικοποίηση

Στο πεδίο της επισκόπησης, προανήγγειλε για το 2020 μία οριζόντια επισκόπηση δαπανών παντού και σε επίπεδο στενό δημόσιο και ευρύτερο. Ο υπουργός επισήμανε ότι στόχος είναι να βρεθούν περιπτώσεις από τις οποίες θα μπορέσουν να απελευθερωθούν πόροι οι οποίοι θα διατεθούν σε κρίσιμες προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής.

Επίσης, ως μία περίπτωση αύξησης των εσόδων των φορέων του δημοσίου ανέφερε την αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το Υπουργείο Οικονομικών το επόμενο διάστημα, αλλά και στην αναβάθμιση του ρόλου του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Στις πρωτοβουλίες περιλαμβάνεται και η ενίσχυση των δεικτών επιδόσεων και των διαδικασιών διαβούλευσης και διαφάνειας.
Εύσημα ΟΟΣΑ και συστάσεις

Γα εντυπωσιακή πρόοδο στο πεδίο χάραξης και υλοποίησης του προϋπολογισμού, αλλά και για μεγάλες προκλήσεις που παραμένουν έκαναν λόγο οι εκπρόσωποι του ΟΟΣΑ που συμμετείχαν στην ημερίδα.

Η Ελλάδα είναι σε ένα σημείο καμπής στο πεδίο των δημοσιονομικών. έχει γίνει πάρα πολύ μεγάλη πρόοδος αλλά πρέπει να διασφαλιστεί αυτή η πρόοδος, διότι ακόμα υπάρχουν πεδία στα οποία ελλοχεύουν κίνδυνοι, όπως είναι και το πάρα πολύ υψηλό δημόσιο χρέος.

Γίνεται ειδική μνεία στην άμεση ανάγκη να υπάρξει φράγμα στη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, ενώ θα πρέπει επίσης να αυξηθεί η διαφάνεια και να γίνει καλύτερη προτεραιοποίηση των δαπανών.

Παρουσιάστηκαν τα επιτεύγματα στη βελτίωση των δημοσιονομικών συνθηκών, ειδικά μετά τον νόμο που τέθηκε σε ισχύ το 2014. Υπήρξαν εντυπωσιακά επιτεύγματα την τελευταία δεκαετία, αλλά θα πρέπει να συνεχιστούν. να διαμορφωθεί η επόμενη γενιά μεταρρυθμίσεων ανέφεραν.
H έκθεση

Στην ημερίδα παρουσιάστηκε η έκθεση του ΟΟΣΑ για την ποιότητα του ελληνικού προϋπολογισμού. Στην έκθεση του ΟΟΣΑ Budgeting in Greece παρουσιάζονται 10 συστάσεις για την καλύτερη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.

Περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αύξηση συμμόρφωσης αναφορικά με την επίτευξη των στόχων που τίθενται, την ενίσχυση του Μεσοπρόθεσμου Προϋπολογισμού, την καλύτερη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων, παρεμβάσεις για τη μεγαλύτερη διαφάνεια, αλλά και την ενίσχυση του θεσμού της επισκόπησης των δαπανών.

Αναφέρεται επίσης ότι συνολικά το βάθος και το εύρος των παρεμβάσεων στο δημοσιονομικό πεδίο την τελευταία δεκαετία είναι εντυπωσιακό, έχει γίνει σημαντική πρόοδος, ωστόσο κάποιες σημαντικές μεταρρυθμίσεις βρίσκονται ακόμα σε τροχιά εφαρμογής.

Πηγή: capital.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ