Υπέγραψε την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ ο Χρ. Σταϊκούρας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
25 Νοεμβρίου 2019 | Πολιτική Οικονομία
Την επιστολή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι η Ελλάδα προεξοφλεί άμεσα 2,7 δισ. ευρώ από τα δάνεια που έλαβε από το Ταμείο, αποστέλλει τις επόμενες ώρες στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Eτσι μειώνεται το υπόλοιπο του χρέους προς το ΔΝΤ σε 4,554 δισ. SDR (ειδικά τραβητικά δικαιώματα) από 6,735 δισ. SDR σήμερα. Δηλαδή μειώνεται σε περίπου 5,65 δισ. ευρώ. Έτσι η Ελλάδα δεν θα παραβιάζει πλέον το όριο λήψεως δανείων που δικαιούται ως μέλος του ΔΝΤ.

Και επειδή θα κινείται σε φυσιολογικά πλαίσια δανεισμού η χώρα μας (με βάση τις καταβολές που κάνει ως μέλος του Ταμείου) μειώνεται αυτομάτως το επιτόκιο στα δάνεια του ΔΝΤ σε 1,91%, έναντι 4,91% του δανείου που αποπληρώνεται. `

Κυρίως όμως, πέραν του ότι δεν θα χρεώνεται διπλάσιο επιτόκιο, η κίνηση αυτή σημαίνει επιστροφή στην ομαλότητα, μεγαλύτερη απεμπλοκή από τον εναγκαλισμό του ΔΝΤ και μήνυμα αξιοπιστίας προς τις διεθνείς αγορές. Ανοίγει διάπλατα έτσι ο δρόμος για συνολική συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, περί την άνοιξη του 2020.

Όπως τόνισε χθες μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, «αν καταφέρουμε, όπως προσδοκούμε, να μειώσουμε και τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021 και μετά, δημιουργείται ακόμα μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος ακόμα περισσότερες και μεγαλύτερες μειώσεις φόρων».

Και συμπλήρωσε: «Έχουμε και μια σειρά μειώσεων άλλων φόρων, άμεσων κι έμμεσων, που θα περιλαμβάνονται στους επόμενους προϋπολογισμούς».

Πηγή: newmoney.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ