Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων CoViD-19: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
28 Μαΐου 2020 | Πολιτική Οικονομία
Μέσω του Ταμείου θα χορηγείται ρευστότητα για την υλοποίηση χρηματοδοτικών μέσων εγγυοδοσίας χαρτοφυλακίου νέων δανείων κεφαλαίου κίνησης, σε συνεργασία με τις τράπεζες.

Του Γιώργου Δημοσθένους

Το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα «Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19» μέσω του οποίου θα προσφέρονται νέα δάνεια κεφαλαίου κίνησης με 80% εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19.

Σκοπός του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19 που έχει συσταθεί, είναι η παροχή χρηματοδοτήσεων προς επιχειρήσεις που θα δοθούν με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και θα καλύψουν το 80% κάθε δανείου κεφαλαίου κίνησης για τις αυξημένες ανάγκες ρευστότητας τους.

Μέσω του Ταμείου θα χορηγείται ρευστότητα για την υλοποίηση χρηματοδοτικών μέσων εγγυοδοσίας χαρτοφυλακίου νέων δανείων κεφαλαίου κίνησης, σε συνεργασία με τις τράπεζες. Μάλιστα θα μπορεί να επενδύσει σε χρηματοδοτικά μέσα εγγυήσεων, στο πλαίσιο των οποίων θα παρέχονται από τους οργανισμούς στους τελικούς αποδέκτες, δηλαδή τις επιχειρήσεις, εγγυημένα νέα δάνεια κεφαλαίου κίνησης.

Η εγγύηση αφορά νέα δάνεια που θα χορηγηθούν έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 τακτής λήξης και διάρκειας έως 5 έτη  και καλύπτει το κάθε δάνειο καθ’ όλη τη διάρκειά του, μέχρι την πλήρη και ολοσχερή εξόφληση κάθε οφειλής.

Οι επιχειρήσεις για να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα θα πρέπει να μην είναι προβληματικές, να μην έχουν δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη του τριμήνου και να μην εκκρεμεί σε βάρος τους εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης βάση απόφασης ΕΕ ή ΔΕΕ.

Το αρχικό ποσό που έχει διαθέσιμο το ταμείο εγγυοδοσίας είναι 1,25 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο θα διπλασιαστεί το αμέσως προσεχές διάστημα και με τη μόχλευση θα φθάσει τα 7 δισ. ευρώ.

Το ύψος του χορηγούμενου δανείου κεφαλαίου κίνησης με 80% εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου θα φτάνει έως το 25% του τζίρου των επιχειρήσεων, ενώ προβλέπεται δέσμευση της επιχείρησης για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας μέχρι το τέλος του έτους.

Κατέθεσαν αίτηση 14 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των χρηματοπιστωτικών οργανισμών για τη συμμετοχή τους στο νέο ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα
στο Ταμείο Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) έχουν αιτηθεί συμμετοχής 14 χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί στους οποίους περιλαμβάνονται:
Οι 4 συστημικές Τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha)
- H Attica Bank
- Η Optima Bank
- H Procredit Bank
- Οι Συνεταιριστικές Τράπεζες (Ηπείρου, Παγκρήτια, Θεσσαλίας, Καρδίτσας, Κεντρικής Μακεδονίας, Χανίων)
- Ο Βρετανικός Χρηματοπιστωτικός Οργανισμός EBury
Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα εξετάζει ενδελεχώς τους φακέλους υποψηφιότητας που υπέβαλαν οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί. Αμέσως μετά θα οριστικοποιηθούν και θα συνυπογραφούν οι όροι της σύμβασης μεταξύ των δύο πλευρών ώστε να καθοριστούν με ακρίβεια οι προϋποθέσεις της κρατικής εγγύησης με στόχο να μεγιστοποιηθεί το όφελος και να μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης των μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων που θα δανειοδοτηθούν από τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, σημειώνει. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ