Σ. Πετσας: Η Ελλάδα δε σύρεται, δεν τρομοκρατείται και δεν εκβιάζεται

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
03 Σεπτεμβρίου 2020 | Πολιτική Οικονομία
Η χώρα μας απαντά στην τουρκική προκλητικότητα με πολιτική, διπλωματική και επιχειρησιακή επαγρύπνηση, ψυχραιμία και εθνική αυτοπεποίθηση. Αυτό επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων. 

 

«Η Ελλάδα δεν σύρεται, δεν τρομοκρατείται και δεν εκβιάζεται» ανέφερε, καλώντας την γειτονική χώρα «να εγκαταλείψει την αδιέξοδη προκλητικότητα». «Περιμένουμε από τη γειτονική χώρα να εγκαταλείψει την αδιέξοδη προκλητικότητα και να προσέλθει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών. Με ειλικρινή διπλωματία. Όχι τυχοδιωκτική προπαγάνδα. Με ρεαλιστικό πλαίσιο. Όχι αυθαίρετες και παράνομες κατά το διεθνές δίκαιο διεκδικήσεις. Και τελικά με ένα και μόνο χαρτί: τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, έτσι ώστε να επιδιώξουμε κοινά αποδεκτή συμφωνία για τη μόνη διμερή εκκρεμότητα που αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας. Κι αν δεν συμφωνήσουμε, να προχωρήσουμε στη σύνταξη συνυποσχετικού για την από κοινού παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» είπε συγκεκριμένα.

Υπογράμμισε ταυτόχρονα πως η Ελλάδα με μεθοδικότητα και συνέπεια εμπεδώνει την πεποίθηση σε όλο τον κόσμο ότι αποτελεί παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας σε όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο», ενώ «αντίθετα η Τουρκία πότε με το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, πότε με παράνομες δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο, πότε με διαδοχικές παράνομες NAVTEX και πότε με την προκλητική ρητορική της ηγεσίας της λειτουργεί ως ταραξίας και παράγοντας αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή».

«Στη διαπίστωση αυτή καταλήγουν και όλοι οι σημαντικοί διεθνείς παράγοντες στην Ευρώπη και στην Αμερική. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν ήδη καταρτίσει έναν κατάλογο κυρώσεων και καλούν την Άγκυρα να προχωρήσει σε έμπρακτη αποκλιμάκωση διαφορετικά θα τον ενεργοποιήσουν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες με αλλεπάλληλες τοποθετήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποδοκιμάζουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας» συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Σε κάθε περίπτωση» συνέχισε ο κ. Πέτσας, «η Ελλάδα απαντά με πολιτική, διπλωματική και επιχειρησιακή επαγρύπνηση, ψυχραιμία και εθνική αυτοπεποίθηση. Η θέση μας ήταν και είναι ξεκάθαρη: βασισμένοι αποκλειστικά και μόνο στο διεθνές δίκαιο, στο δίκαιο της θάλασσας και τις αρχές καλής γειτονίας επιδιώκουμε συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της χώρας μας με όλες τις γειτονικές χώρες συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Διάλογος όμως κάτω από απειλές, απόπειρες εκβιασμού και προκλήσεις δεν γίνεται».

Σχετικά με δημοσίευμα της Μιλιέτ που εμφανίζει πιο διαλλακτικό τον Τούρκο πρόεδρο ο κ. Πέτσας είπε ότι είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας και όλων των λαών της περιοχής να έχουμε ειρηνική διευθέτηση των εκκρεμοτήτων. Είπε ακόμη πως είναι καλό το γεγονός ότι διαψεύστηκε το δημοσίευμα της Welt.

Σε ερώτηση σχετικά με προειδοποίηση της τουρκικής προεδρίας να μη διανοηθεί κανείς να πειράξει Τούρκους δημοσιογράφους στο Καστελόριζο, ο κ. Πέτσας απάντησε πως όλοι οι άνθρωποι που βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας νιώθουν ασφάλεια και πως η ελευθερία του Τύπου προστατεύεται απόλυτα στην Ελλάδα.

Aπαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με τη Γαλλία για τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας. «Η Ελλάδα δεν συζητά όμως με μια χώρα αλλά με περισσότερες για την ενίσχυση της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας. Όταν είμαστε έτοιμοι για ανακοινώσεις θα τις γνωρίσετε» δήλωση. Για το αν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν στις 10 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της Ευρωμεσογειακής Συνόδου, απάντησε πως δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί κάποιο πλαίσιο συναντήσεων.

Για τον κορωνοϊό

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο κατά της πανδημίας, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως «η χώρα μας παραμένει σταθερά ανάμεσα στις χώρες με τα καλύτερα αποτελέσματα στον πόλεμο κατά του κορωνοϊού».  Σημείωσε επίσης πως ήδη έχει πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των τεστ που διενεργείται τόσο στις πύλες εισόδου της χώρας, όσο και σε όλη την επικράτεια. «Ιστορικά στην αρχή της πανδημίας βρισκόμασταν στην 63η θέση παγκοσμίως σε τεστ ανά εκατομμύριο κατοίκους. Και τότε διενεργούσαμε μικρότερο αριθμό τεστ, καθώς είχαμε λάβει έγκαιρα περιοριστικά μέτρα τα οποία κατέληξαν σε εφαρμογή lockdown που περιόρισε δραστικά τις μετακινήσεις των πολιτών. Στη συνέχεια, καθώς ήρθη το lockdown και ανοίξαμε τις πύλες μας στον κόσμο, αυξήσαμε δραστικά τα τεστ που έφτασαν μέχρι και τις 17 χιλιάδες την ημέρα, ενώ σε μέσο όρο την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός των τεστ διαμορφώθηκε σε 13.400 ημερησίως» είπε.

Σε αυτό συνέβαλε σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο η «Εμβληματική δράση» για την επιδημιολογική μελέτη του κορωνοϊού στην Ελλάδα μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης του ιού και αντισωμάτων, αλληλούχισης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών. Πρόκειται, όπως εξήγησε ο κ. Πέτσας, για μία δράση ύψους σχεδόν 2,5 εκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτείται από το ΠΔΕ και αποτελεί μία συστράτευση της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας στην προσπάθεια αντιμετώπισης της υγειονομικής, αλλά και οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Σύμφωνα με στοιχεία (της 31ης Αυγούστου) που παρέθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η χώρα βρίσκεται στην 29η θέση παγκοσμίως για τα ημερήσια τεστ ανά εκατομμύριο κατοίκους, «βελτίωση δηλαδή κατά 34 θέσεις σε αυτή τπου παρέθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η χώρα βρίσκεται στην 29η θέση παγκοσμίως για τα ημερήσια τεστ ανά εκατομμύριο κατοίκους, «βελτίωση δηλαδή κατά 34 θέσεις σε αυτή την πρωτόγνωρη, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, παγκόσμια κατάταξη», όπως είπε.

Ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για «προσπάθεια μικροπολιτικής εκμετάλλευσης του ζητήματος των αντιδραστηρίων του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) υπογραμμίζοντας ότι η προσωρινή αναστολή εκτέλεσης ελέγχων σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει το συνολικό αριθμό διεξαγωγής τεστ στην Ελλάδα.

Η αλήθεια, όπως ανέφερε, «είναι ότι το ΕΚΕΑ από τον Ιούνιο και για όλους τους επόμενους  μήνες έχει συγκριμένη δυνατότητα 30.000 τεστ τον μήνα, ή περίπου 1.000 τεστ ημερησίως. Η δε παράδοση των αντιδραστηρίων στο ΕΚΕΑ γίνεται μία φορά την εβδομάδα. Αυτή ήταν και αυτή παραμένει η δυναμικότητα του ΕΚΕΑ, την οποία γνωρίζαμε ούτως ή άλλως. Η πρόσκαιρη διακοπή αποστολής δειγμάτων στο ΕΚΕΑ αποκαθίσταται στις 8 Σεπτεμβρίου με τη νέα παραλαβή δειγμάτων».

Σε ό,τι αφορά στο κρούσμα κορωνοϊού στο ΚΥΤ Μόριας, ο κ. Πέτσας παρατήρησε ότι το θέμα αυτό «ανέδειξε τη σημασία που θα διαδραματίσουν, και για λόγους υγειονομικούς, αλλά και για λόγους ασφαλείας των διαμενόντων σε αυτές καθώς και των τοπικών κοινωνιών, οι κλειστές και ελεγχόμενες δομές».

Όπως είπε, οι διαδικασίες για τη δημιουργία τους προχωρούν και σήμερα δημοσιεύθηκαν στη Διαύγεια από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου η πρόσκληση για την εκμίσθωση απαραίτητης έκτασης για τη δημιουργία των κλειστών δομών σε Λέσβο και Χίο και οι συμβάσεις για την εκτέλεση των περιφράξεων και των πρώτων χωματουργικών έργων».

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ