Σχέδιο «Ηρακλής»: Οι θετικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
11 Δεκεμβρίου 2019 | Πολιτική Οικονομία
Στη μείωση των κόκκινων δανείων τουλάχιστον κατά 30 δισ. ευρώ σε βάθος 18μηνών -το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων που είναι εγγεγραμμένα στους ισολογισμούς των τραπεζών- στοχεύει το σχέδιο Ηρακλής, το οποίο κατατέθηκε χθες Τρίτη στη Βουλή.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα παροχής εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου -το ύψος των κρατικών εγγυήσεων φθάνει τα 12 δις. ευρώ ποσό το οποίο μπορεί να αυξηθεί με υπουργική απόφαση- έναντι προμήθειας.

Στόχος του προγράμματος είναι μέσω της παροχής εγγύησης στις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, να υπάρξει η ενθάρρυνση και το κίνητρο στις μεταβιβάζουσες τράπεζες να επιδιώξουν τη δραστική και συστηματική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στους ισολογισμούς τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου του 2019, το ύψος των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, των ελληνικών τραπεζών ανέρχεται σε 75 δισ. ευρώ και αποτελεί το υψηλότερο ποσό στην Ευρωζώνη. Οι τράπεζες εκτός των εποπτικών στόχων για τη μείωση τους δεν μπορούν να προσφέρουν νέα χρηματοδότηση στην οικονομία.

Οπότε κρίνεται από την αγορά αναγκαία η λήψη μέτρων και η ενθάρρυνση στη δραστική απομείωσή τους σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στόχος λοιπόν του σχεδίου Ηρακλής είναι η υιοθέτηση μιας συστημικής λύσης για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Αναμένεται κατά την αρχική 18μηνη εφαρμογή του προγράμματος, σύμφωνα με τις ήδη αναγγελθείσες τιτλοποιήσεις εκ μέρους των συστημικών τραπεζών, η μείωση των κόκκινων δανείων κατά 30 δισ. ευρώ ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων που είναι εγγεγραμμένα στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Οι συνέπειες αναμένεται να είναι θετικές και να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά σε πολλά επίπεδα, σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση. Και αυτό γιατί, οι Τράπεζες θα απομειώσουν γρήγορα τους ισολογισμούς τους από τα κόκκινα δάνεια και θα μπορέσουν να ξαναπροσφέρουν φθηνή χρηματοδότηση που είναι το ζητούμενο για τις επιχειρήσεις. Σημειώνεται πως αντίστοιχο πρόγραμμα εφαρμόζεται από το 2016 στην Ιταλία και έχει συμβάλει στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 60 δισ. ευρώ περίπου.

Πηγή: capital.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ