Στουρνάρας: 8-10 δισ. τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
22 Σεπτεμβρίου 2020 | Πολιτική Οικονομία
Ρυθμό ανάπτυξης 5,6% για το 2021 προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος οι υπηρεσίες της οποίας προχώρησαν σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το μέγεθος της ύφεσης το 2020.

 

Ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου ανέφερε πως οι νεότερες εκτιμήσεις της ΤτΕ αφορούν σε ύφεση 7,5% φέτος έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 5,8% στο βασικό σενάριο με το δυσμενές σενάριο να παραμένει στο -9,4% σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

Για το 2021 το βασικό σενάριο της ΤτΕ αφορά σε ανάπτυξη 5,6% με την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης να θεωρείται «κλειδί» , καθώς κρίνεται πως μπορεί να προσθέσει 1,9 πόντους στην ανάκαμψη. Μεγάλο ερωτηματικό σύμφωνα με τον Διοικητή της ΤτΕ παραμένει πότε η παρατηρούμενη σημαντική αύξηση των καταθέσεων θα μετουσιωθεί σε αύξηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων.Το πρωτογενές έλλειμμα στον φετινό προϋπολογισμό εκτιμάται στο 6% του ΑΕΠ ενώ το δημόσιο χρέος αναμένεται να ξεπεράσει οριακά το 200% του ΑΕΠ χωρίς να εγείρονται προβληματισμοί μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας.

Αναλυτικότερα:

Η πανδημία δημιουργεί προϋποθέσεις μακροπρόθεσμης στασιμότητας, τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία, με δημοσιονομικές παρεμβάσεις και κινήσεις του τραπεζικού συστήματος. Η αβεβαιότητα θα παραμείνει μέχρι να βρεθεί εμβόλιο, τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ και γι’ αυτό, είπε, μόνο σενάρια μπορούν να γίνουν.

Επισήμανε ότι η επίδοση της ελληνικής οικονομίας το πρώτο εξάμηνο (ύφεση 7,9%) είναι καλύτερη από τον μέσο όρο της ΕΕ (9%) και εκτιμάται από την ΕΚΤ ότι στο σύνολο του έτους θα κινηθεί στο 7,1% του ΑΕΠ. Απέδωσε την εξέλιξη στον έλεγχο της πανδημίας στην πρώτη φάση και ενδεχομένως στο ότι η επίπτωση από το lockdown ήταν μικρότερη απ’ ό,τι σε άλλες χώρες.

Το βασικό σενάριο της TτE για τη φετινή χρονιά προβλέπει ύφεση 7,5% του ΑΕΠ έναντι 5,8% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Το δυσμενές σενάριο μιλά για ύφεση 9,4%. Το 2021 περιμένει ανάκαμψη 5,6% στο βασικό σενάριο. «Κλειδί» είναι το πότε η αύξηση των καταθέσεων που παρατηρείται θα μετατραπεί σε καταναλωτική δαπάνη.

Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται στο 6% του ΑΕΠ.

Η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί ορθά τις ευκαιρίες που της παρουσιάζονται. Από τη μια πλευρά, η ΕΕ προχώρησε σε κοινή δράση με το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα χρηματοδοτήσει τη χώρα μας με 30,2 δισ. ευρώ. Η χώρα μας παίρνει διπλάσιο ποσό από αυτό που αντιστοιχεί στην «κλείδα» της στην ΕΚΤ, σημείωσε.

Αν τα κεφάλαια αξιοποιηθούν και γίνουν μεταρρυθμίσεις, η χώρα θα μπορεί να κάνει τη μετάβαση σε μια νέα εποχή. Θα εξακολουθήσει να έχει υψηλό χρέος αλλά με τις ρυθμίσεις που έγιναν στο παρελθόν θα συνεχίσει να εξυπηρετείται. Τόνισε όμως ότι αυτό απαιτεί συνετή μεσομακροπρόθεσμη δημοσιονομική πολιτική και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά την επίπτωση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης, η TτE υπολογίζει ότι θα φτάσουν το 1,9% του ΑΕΠ κατ’ έτος.

Πηγή: euro2day.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ