Σταϊκούρας: 20 δισ. τα ταμειακά διαθέσιμα - Μέχρι 10 Απρίλιου το δώρο στο ΕΣΥ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
02 Απριλίου 2020 | Πολιτική Οικονομία
Τι είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, μιλώντας στη Βουλή


Συμπληρωματικός Κρατικός Προϋπολογισμός, με αύξηση των πιστώσεων του ειδικού λογαριασμού του Υπουργείου Οικονομικών που έχει δημιουργηθεί για την υλοποίηση μέτρων προστασίας την δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, μιλώντας στη Βουλή, οι σχετικές πιστώσεις αυξάνονται κατά 5 δισ. ευρώ.

Αυτό απαιτείται διότι:

— Οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων ξεπερνούν τα 2,1 δισ. ευρώ.

— Οι αναστολές ασφαλιστικών υποχρεώσεων και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών διαμορφώνονται στα 1,6 δισ. ευρώ.

— Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση διαμορφώνεται στα 1,4 δισ. ευρώ.

— Η συνολική επιβάρυνση αυτών των μέτρων ανέρχεται στα 5,1 δισ. ευρώ, μόνο για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Αυτή η επιβάρυνση, μαζί με τις πρόσθετες δαπάνες για τη δημόσια υγεία, την «επιστρεπτέα προκαταβολή» για την ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρήσεων, την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, την ενίσχυση του Προϋπολογισμού για το Δώρο Πάσχα των εργαζομένων που τίθενται σε προσωρινή αναστολή της εργασιακής σχέσης τους, και την έκτακτη ενίσχυση των εργαζομένων στη δημόσια υγεία, ανέρχονται πλέον στα 6,8 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 3,5% του ΑΕΠ».

Για το δώρο στους εργαζόμενου του ΕΣΥ είπε ότι γίνεται προσπάθεια να καταβληθεί έως τις 10 Απριλίου.

Επιπρόσθετα ο κ. Σταικούρας ανακοίνωσε ότι για τις ανάγκες της κρίσης το υπουρείο θα αξιοποιήσει τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου που ανέρχονται σε 20 δις. Ευρώ και εξήγησε:

«Το «μαξιλάρι ασφαλείας» είναι 15,7 δισ. ευρώ.

Τα «ταμειακά διαθέσιμα της Κεντρικής Διοίκησης και των φορέων στην ΤτΕ και σε εμπορικές τράπεζες» είναι επιπλέον περίπου 20 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελληνική Κυβέρνηση θα αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα, με γνώμο-να την αποτελεσματικότερη δυνατή αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών, αλλά και με το βλέμμα στη μετά-κορονοϊό εποχή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ