Συν-Εργασία: Πότε ξεκινά και τι θα ισχύει- Αγωνία για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
28 Μαΐου 2020 | Πολιτική Οικονομία
Μόλις μερικές ημέρες πριν την 1η Ιουνίου και οι επιχειρήσεις ακόμη αναμένουν τις λεπτομέρειες για το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Τι γνωρίζουμε έως τώρα. 

Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, στο οποίο είχε αναφερθεί και ο πρωθυπουργός, Κυράκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του, επρόκειτο να ξεκινήσει από την 1η Ιουνίου με διάρκεια ως την 30η Σεπτεμβρίου με πιθανότητα επέκτασης σε περίπτωση ανάγκης, όπως είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Εργασίας.
Ωστόσο, λίγες μόλις ημέρες πριν την έλευση του νέου μήνα και οι απαραίτητες διευκρινήσεις δεν έχουν δοθεί. Όπως είχε αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Στο δίλημμα, συνεπώς, “επίδομα ανεργίας ή ενίσχυση εργασίας”, επιλέγω την ενίσχυση εργασίας. Είναι η μόνη υπεύθυνη και ρεαλιστική απάντηση στα λουκέτα που απειλούν, πια, όλες τις οικονομίες» μιλώντας για το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ που χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE.

Τι γνωρίζουμε ως τώρα

Σύμφωνα με τα όσα είναι ήδη γνωστά από το υπουργείο εργασίας, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από την 1η Ιουνίου με διάρκεια ως την 30η Σεπτεμβρίου με πιθανότητα επέκτασης σε περίπτωση ανάγκης. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας με μειωμένο τζίρο τουλάχιστον κατά 20%. Επίσης σε αυτό μπορούν να ενταχθούν και νέες επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά φέτος και με αυτό θα καλύπτονται όλοι οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι.

«Οι επιχειρήσεις που είδαν τον τζίρο τους να εξανεμίζεται και τώρα αντιμετωπίζουν χαμηλότερη ζήτηση θα μπορούν, έως τα τέλη Οκτωβρίου, να προσαρμόζουν ανάλογα και τον χρόνο εργασίας των υπαλλήλων τους» είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως «οι τελευταίοι, ωστόσο, αν χρειαστεί να δουλέψουν λιγότερο, θα εξακολουθήσουν να αμείβονται σχεδόν με τον ίδιο μισθό. Και με πλήρως καλυμμένες τις ασφαλιστικές τους εισφορές».

Ποιοι μπορούν να ενταχθούν

Εξειδικεύοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ο κ. Βρούτσης σημείωσε πως το πρόγραμμα θα εξακολουθεί να ισχύει με την προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας. Το κράτος εγγυάται αναπλήρωση του 60% των αμοιβών που χάνει ο εργαζόμενος από αυτή τη μείωση απασχόλησης. Aν η καθαρή αμοιβή μετά την ανωτέρω προσαρμογή υπολείπεται του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ, η διαφορά θα καλύπτεται από το κράτος εξ’ ολοκλήρου Επιπλέον, ο εργοδότης απαγορεύεται να προβεί σε μείωση του μισθού ή καταγγελία της σύμβασης για όσο διαρκεί το πρόγραμμα.

Να υπενθυμίσουμε πως από την 1η Ιουνίου 2020 αρχίζει να εφαρμόζεται η μείωση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόληση κατά 0,90 μονάδες, όπως προβλέπεται στο άρθρο 48 του ν.4670/2020. Η από 1η Ιουνίου μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα λειτουργήσει ευεργετικά στην διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και στην ανακούφιση των επιχειρήσεων, μειώνοντας το μη μισθολογικό κόστος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ