Προκαταβολή φόρου: Τι αλλάζει για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
30 Ιουλίου 2020 | Πολιτική Οικονομία
Σημαντικά μειωμένη θα είναι η προκαταβολή φόρου που θα καταβάλουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που αποδεδειγμένα επλήγησαν από την πανδημία. 

 

Του Γιώργου Δημοσθένους

Οι μειώσεις ξεκινούν από το 30% και φθάνουν έως και το 100% για αυτούς που η πτώση του τζίρου τους κατά το 1ο εξάμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019 είναι άνω του 35%.

Οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν την μείωση της προκαταβολής φόρου μόλις οι υπηρεσίες του υπουργείου οικονομικών συλλέξουν τα στοιχεία ώστε να υπολογίσουν την ακριβή μείωση που δικαιούται η κάθε επιχείρηση και επαγγελματίας.

Μόλις γίνει αυτό η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε επαναυπολογισμό του φόρου που πρέπει να καταβάλουν ενώ αν έχει ήδη καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου ή το σύνολο του θα γίνει επιστροφή του ποσού της προκαταβολής που μειώνεται και θα λάβουν καινούργια εκκαθαριστικά. Όσες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες υποβάλουν δηλώσεις από τα τέλη Ιουλίου μέχρι και τις 28 Αυγούστου η μείωση της προκαταβολής φόρου θα ενσωματωθεί στα εκκαθαριστικά που θα λάβουν.

Πως μειώνεται η προκαταβολή φόρου

α) Για πτώση τζίρου 5%-15%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 30%.

β) Για πτώση τζίρου 15,01%-25%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 50%.

γ) Για πτώση τζίρου 25,01%-35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 70%.

δ) Για πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 100%, δηλαδή η προκαταβολή θα μηδενιστεί.

Για τον ανωτέρω υπολογισμό λαμβάνονται υπόψη:

1) Οι δηλώσεις ΦΠΑ του πρώτου (1ου) εξαμήνου 2019 που έχουν υποβληθεί και

2) οι δηλώσεις ΦΠΑ του πρώτου (1ο) εξαμήνου του 2020, ως εξής:

α) για τηρούντες απλογραφικά λογιστικά αρχεία, η δήλωση ΦΠΑ του πρώτου (1ου) τριμήνου και η δήλωση ΦΠΑ του δευτέρου (2ου) τριμήνου που υποβάλλεται μέχρι τις 31.7.2020 ή

β) για τηρούντες διπλογραφικά λογιστικά αρχεία, οι δηλώσεις ΦΠΑ Ιανουαρίου - Μαΐου που έχουν υποβληθεί και η δήλωση ΦΠΑ Ιουνίου που υποβάλλεται μέχρι τις 31.7.2020.

Για τα νομικά πρόσωπά ή νομική οντότητα ή φυσικό πρόσωπο που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης ΦΠΑ καθ’ όλη τη διάρκεια των συγκρινόμενων εξαμήνων, το ποσό της προκαταβολής φόρου εισοδήματος μειώνεται κατά 50%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ