Πέτσας: Σήμερα τα σχόλια της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ για την τουρκική παραβατικότητα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
10 Σεπτεμβρίου 2020 | Πολιτική Οικονομία
Σε ό,τι αφορά τον κατάλογο προτάσεων του ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει σήμερα στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ, τα σχόλιά της, ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας.

 

Στις διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όπου χθες η Ελλάδα έθεσε στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο το θέμα της συμπεριφοράς της Τουρκίας, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επισημαίνοντας πως «σε ό,τι αφορά τον κατάλογο προτάσεων του ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει σήμερα στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ, τα σχόλιά της».
 
Ο κ. Πέτσας εξήγησε επίσης ότι στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο συζητήθηκαν οι τουρκικές προκλήσεις προσθέτοντας «δόθηκε η ευκαιρία στην ελληνική πλευρά να ενημερώσει αναλυτικά τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας ενός μέλους δηλαδή της Συμμαχίας σε βάρος, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της ασφάλειας και της συνοχής της ίδιας της Συμμαχίας».
 
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «υπήρξε εκτενής παρουσίαση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναδείχθηκε η τουρκική υπαιτιότητα και επισημάνθηκαν οι επιπτώσεις της στην ασφάλεια της Νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας. Επισημάνθηκε, ακόμη, τόσο από την Ελληνική πλευρά, όσο και από άλλους Συμμάχους, η δέσμευση των μελών της Συμμαχίας στο Άρθρο 1 του Καταστατικού Χάρτη ΝΑΤΟ, που παραπέμπει στον Χάρτη των Η.Ε. και ειδικότερα στη δέσμευση για ειρηνική επίλυση διαφορών και την υποχρέωση μη χρήσης, ή απειλής βίας».
 
Στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο αναφέρθηκε επίσης η προϋπόθεση που θέτει η Ελλάδα για την αποκλιμάκωση της έντασης «Ότι δηλαδή απαραίτητη συνθήκη για την αποκλιμάκωση είναι η απομάκρυνση του Oruc Reis και των συνοδευτικών πολεμικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».
 
Ολοκληρώνοντας ο κ. Πέτσας επανέλαβε το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Τουρκία, το οποίο είναι ξεκάθαρο «και συνοψίζεται σε έξι λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Πάντοτε βέβαια στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας. Για τη μια και μόνη εκκρεμότητα που αφορά στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ