Πέτσας: Ανακοίνωσε μέτρα οικονομικής ενίσχυσης για τους πληγέντες του Ιανού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
21 Σεπτεμβρίου 2020 | Πολιτική Οικονομία
Δέσμη μέτρων για την αποζημίωση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων στις πληγείσες περιοχές από τον Ιανό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

Συγκεκριμένα:

Πρώτον, αναστέλλεται η πληρωμή όλων των εκκρεμών βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα για έξι μήνες.

Δεύτερον, χορηγείται ενίσχυση 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του. Επιπλέον, 600 ευρώ στις πολύτεκνες οικογένειες. Επιπλέον, 600 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες. Παρέχεται επίσης ενίσχυση μέχρι έξι χιλιάδες ευρώ ανά νοικοκυριό για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας.

Ειδική ενίσχυση 4.000 ευρώ παρέχεται σε άτομα που υπέστησαν κάποιας μορφής αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.

Τρίτον, διατίθεται άμεσα 1 εκατ. ευρώ σε κάθε δήμο που έχει πληγεί για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου. Επιπλέον, το υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσει μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων τις απαραίτητες οικονομικές ενισχύσεις στου πληγέντες δήμους για την αποκατάσταση των υποδομών που έχουν πληγεί.

Τέταρτον προχωρά άμεσα μέσω του ΕΛΓΑ η καταγραφή των ζημιών ώστε να δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί.

Πέμπτον, χορηγείται έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος 5.000 ευρώ για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα ανά κατοικία και 8.000 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα ανά πληγείσα επιχείρηση.

Έκτον, προβλέπεται επιχορήγηση επιχειρήσεων ύψους 30 έως 70% της ζημιάς για κτηριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα φορτηγά αυτοκίνητα.

Έβδομον, παρέχεται στεγαστική συνδρομή σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτηρίων και κτηριακών εγκαταστάσεων που καλύπτει το σύνολο της εκτιμηθείσας ζημιάς με δωρεάν κρατική αρωγή 60% και άτοκο δάνειο 40%.

 Όγδοον, δρομολογείται, ύστερα από συνεννόηση με  την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των Δήμων που έχουν πληγεί.

Ένατον, εντάσσονται στον 4ο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής,  επιχειρήσεις των Δήμων που έχουν πληγεί, χωρίς να απαιτείται ως προϋπόθεση η μείωση ποσοστού τζίρου και η χρήση ταμειακής μηχανής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ