ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα στήριξης 8.500 ανέργων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
18 Μαΐου 2020 | Πολιτική Οικονομία
Στη στήριξη των μακροχρόνιων ανέργων που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 55-67 ετών στοχεύει το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που βρίσκεται αυτή την περίοδο υπό επεξεργασία.

Του Γιώργου Δημοσθένους

Αφορά 8.500 μακροχρόνια ανέργους κι αναμένεται να προκηρυχθεί εντός του καλοκαιριού μετά από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 36.500 ανέργους το οποίο θα βγει έως το τέλος του μήνα.

Να σημειώσουμε πως μακροχρόνια άνεργος λογίζεται ο άνεργος που βρίσκεται εκτός εργασίας περισσότερο από 12 μήνες ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ οι μακροχρόνια άνεργοι ξεπερνούν τους 580.000.

Οι 8.500 ωφελούμενοι του νέου προγράμματος θα προσληφθούν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και παράλληλα θα ενισχύσουν δήμους και περιφέρειες όλης της χώρας.
Η διάρκεια της επιχορήγησης  θα είναι 12 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες, ύστερα από αίτηση του δικαιούχου.

Οι ωφελούμενοι θα μπορούν να εργαστούν σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, καθώς και σε όλους τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού που δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα, επιπλέον των επιχειρήσεων, φορέων και οργανισμών του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων δήμων και περιφερειών που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι άνεργοι μεγαλύτερης ηλικίας αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια επανένταξης στην αγορά εργασίας και παραμένουν άνεργοι για πολύ μεγαλύτερα διαστήματα.

Ενώ το 48% των εγγεγραμμένων ανέργων είναι μακροχρόνια άνεργοι (για διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών), περισσότεροι από τα 2/3 των ανέργων, ηλικίας 55 ετών και άνω, είναι μακροχρόνια άνεργοι.

Συνολικά, το 28% των μακροχρόνια ανέργων είναι ηλικίας 55 – 67 ετών. Σκοπός των βελτιώσεων είναι να στηριχτεί αυτή η ευάλωτη ομάδα του εργατικού δυναμικού, μέσω αυξημένου αριθμού προσλήψεων, στο αμέσως επόμενο διάστημα εφαρμογής του ενισχυμένου προγράμματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ