Μητσοτάκης: Η ΕΕ καταδίκασε την τουρκική εισβολή στην Συρία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
18 Οκτωβρίου 2019 | Πολιτική Οικονομία
Ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν μπορεί να κινηθεί κάτω από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλαδή το 1,1% του ΑΕΠ της ζώνης καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε εκπτώσεις σε όσα σχεδιάζει η Κομισιόν για την επόμενη πενταετία. Τη θέση αυτή διατύπωσε ο πρωθυπουργός ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες μετά την Σύνοδο Κορυφής.

Σημείωσε δε ότι αυτή είναι η θέση της πλειοψηφίας των κρατών-μελών, ενώ τάχθηκε υπέρ του να υπάρχει μια συσχέτιση με την τήρηση του κράτους δικαίου και του προσφυγικού. Παραδέχτηκε ότι θα είναι μια δύσκολη διαπραγμάτευση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο Brexit λέγοντας ότι υπάρχει ικανοποίηση για τη συμφωνία αλλά και μια θλίψη για το γεγονός ότι η χώρα επιλέγει να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Τουρκία

Πετύχαμε να ενσωματώσουμε τις εθνικές θέσεις στα κείμενα των συμπερασμάτων και υπήρξε καταδίκη της εισβολής στη Συρία, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Υποστήριξε ότι με ελληνική παρέμβαση προστέθηκε το σημείο στο οποίο γίνεται έκκληση να στηρίζονται οι χώρες που αντιμετωπίζουν προκλήσεις από το προσφυγικό λόγω της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θεωρώ σημαντικό ότι υπάρχει ειδική αναφορά και ομόφωνη καταδίκη της παράνομης δραστηριότητας της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και επικύρωση των συμπερασμάτων από τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ που προσδιορίζει με περισσότερη σαφήνεια τις κυρώσεις.

Πηγή: euro2day.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ