Μητσοτάκης για προσφυγικό: Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
22 Νοεμβρίου 2019 | Πολιτική Οικονομία
Στην ερώτηση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά με θέμα το μεταναστευτικό-προσφυγικό και έχει τίτλο «Τα νησιά μας και όλη η ελληνική κοινωνία εκπέμπουν SOS» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού».

Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «όλοι δεχόμαστε οτι το πρόβλημα έχει έρθει για να μείνει. Εχει σοβαρό κοινωνικό αντίκτυπο. Δυστυχώς άστοχες αποφάσεις του πρώτου καιρού το γιγάντωσαν. Μεταναστευτική καταιγίδα αντιμετωπίζουμε. Από την ώρα που έκλεισαν τα βόρεια σύνορα εχει οδηγήσει στην έξαρση του προβλήματος. Δεν μας ενδιαφέρει να αποδώσουμε ευθύνες στους προηγούμενους. Να δούμε το τώρα.

Σε όλες μου τις παρεμβάσεις έχει θίξει την ευρωπαική διάσταση του προβλήματος και έβαλα και κόμματα που ανήκουν στην δική μου πολιτική οικογένεια προ των ευθυνών τους. Εχω ζητήσει την αλλαγή του Δουβλίνου. Τα ζητήματα έχουν τεθεί. Στην καινούργια Κομισιόν εχουμε την τύχη να έχουμε αντιπρόεδρος Ελληνα, τον κ. Σχοινά και έχει δεσμευτεί να καταθέσει προτάσεις. Υπάρχει λοιπόν η ευρωπαική διάσταση, το πρόβλημα ειναι ευρωπαική δεν είναι διμερές. Αλλά εμείς πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με εθνική στρατηγική.

Τα συνορά μας φυλάσονται και θα φυλάσονται. Διοτί υπάχουν σύνορα και στην θάλασσα. Τα νησιά ανακουφίζονται. Ενω σε διεθνές επίπεδο θα επιμένουμε για αλλαγή του Δουβλίνου. Το μήνυμα ξεκάθαρο. Η Ελλάδα έχει τις αντοχές της αλλά δεν είναι ξέφραγο αμπέλι».

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, σημείωσε ότι «προχωράμε στην δημιουργία νέων δομών. Ο τρόπος με τον οποίο κατανέμονται στην επικρατεία, θα αναζητηθεί να είναι δίκαιος. Σε δομές ανθρώπινες. Ερχεται και χειμώνας. Οι αρμόδιοι υπουργοί κάνουν το καλύτερο δυνατό. Οτι καλύτερο. Και είμαστε πάντα ανοιχτοί να συζητήσουμε προτάσεις.

Πρέπει να συγκροτήσουμε ενιαίο φορέα φύλαξης συνόρων. Και χρειαζόμαστε να προσλάβουμε κόσμο. Στον Εβρο κυρίως που πρέπει να κλείσει. Ξέρω τι γίνεται στα Διαβατά».

Επιταχύνονται οι διαδικασίες και οι προσλήψεις

Όπως ανέφερε, «για το άσυλο έχουμε κάνει ήδη τις πρώτες προσλήψεις. Οι διαδικασίες επιταχύνονται. Κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση 70 χιλιάδες αιτήσεις.

Θα προχωρήσουμε σε επιστροφές μεταναστών. Συμβολικά και επικοινωνιακά θα έχει σημασία, έστω κι αν δεν λύσουν το πρόβλημα. Το μήνυμα ξεκάθαρο: Ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που θέλουμε.

Η Μόρια θα κλείσει σταδιακά. Σε όλα τα νησιά έχει γίνει χωροθέτηση των νέων δομών. Θα είναι φυλασόμενες. Θα υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες. Ακόμα και χώροι λατρείας, οπως συμβαίνει στην Γερμανία. Αυτή είναι η νέα αντίληψη. Θα μειώσουμε τον αριθμό των μεταναστών στα νησιά.

Λαμβάνουμε και μέτρα όπως η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ. Οι ντόπιοι θα έχουν πάντα προτεραιότητα στις προσλήψεις. Εχει φτιαχτεί ειδικό ταμείο για την στήριξη των Δήμων, εκεί που θα υποδεχθούν τις νέες δομές. Γι αυτό και επιμένουμε οτι η πολιτική μας στο μεταναστευτικό έχει στόχο και την αποτροπή νέων αφίξεων.

Επιταχύνουμε τις διαδικασίες ασύλου. Ανθρώπινες συνθήκες για τους κατατρεγμένους, ασφαλείς συνθήκες για τους ντόπιους. Αλλάζει συνολικά η οπτική μας για το πρόβλημα.

Κλείνων λέγοντας οτι αυτή η κρίση έχει έρθει για να μείνει. Η χώρα αποτελεί μαγνήτη. Καλείται λοιπόν να προστατεύσει τα ανατολικά της σύνορα. Η Τουρκία δυστυχώς δεν φαίνεται να διδάσκεται και πρέπει να πιεστεί να τηρήσει τις σημφωνίες. Υπάρχει η υποχρέωση οταν οι ελληνικές αρχές ενημερώνουν οτι βάρκα φθάνει με πρόσφυγες στην Ελλάδα να παρεμβαίνουν. Οπως έχω πεί και πάλι θα κλείσουμε την πόρτα στους παράνομους διακινητές ανθρώπων. Ανοίγουμε την πόρτα στην χώρα μας στους πραγματικά κατατρεγμένους. Ενσωματώνουμε όποιον θέλουμε, το θέλει και μπορεί. Ο πολιτισμός μας είναι ισχυρός και δεν κινδυνεύει. Η ελληνική κοινωνία πρέπει να είναι ενωμένη στην κρίση και να απομονώσουμε οσους κάνουν σπέκουλα στο θέμα».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ