Σκληρή αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Τσίπρα για τα εργασιακά

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
14 Φεβρουαρίου 2020 | Πολιτική Οικονομία
Στην δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα οτι κάνει αντιπολίτευση με τα μαγκάλια, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλεσε τον Πρωθυπουργό «μεγάλο απατεώνα».

Στους ερωτευμένους που γιορτάζουν στάθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή το πρωί της Παρασκευής. Με αφορμή την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ο πρωθυπουργός ευχήθηκε «χρόνια πολλά» σε όσους γιορτάζουν.

«Να ευχηθώ ''Χρόνια Πολλά'' στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες» είπε από το βήμα του Κοινοβουλίου προκαλώντας χαμόγελα στους παρευρισκομένους, όπου συζητούνται τα εργασιακά θέματα ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Κάνω μια ευχή το κλίμα της αγάπης της σημερινής ημέρας να βρει αντανάκλαση στη σημερινή συνεδρίαση».

Στη συνέχεια βέβαια άλλαξε το κλίμα.

«Εμείς πιστεύουμε στην παραγωγή νέου πλούτου στον οποίο θα έχουν μερίδιο όλοι. Δεν πιστεύουμε ότι τα προσωρινά επιδόματα ανακούφισης αποτελούν τη λύση στα προβλήματα της κοινωνικής ανισότητας. Η καλύτερη κοινωνική πολιτική στη χώρα είναι η δημιουργία πολλών καλών νέων θέσεως εργασίας», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του, κατά τη συζήτηση στη βουλή με αντικείμενο την κυβερνητική πολιτική για τα εργασιακά θέματα.

«Δεν υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις. Δεν μπορούν όμως να υπάρχουν ακμαίες επιχειρήσεις χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους. Αυτή ήταν και η Συμφωνία Αλήθειας που υπογράψαμε με τον κόσμο των επιχειρήσεων προεκλογικά. Είπα ξεκάθαρα ότι εμείς μειώνουμε τους φόρους, απλοποιούμε το αδειοδοτικό περιβάλλον, διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις στο μέτωπο της ρευστότητας και οι επιχειρήσεις με τη σειρά τους έχουν υποχρέωση να επενδύουν στην πατρίδα μας και πρωτίστως να φροντίζουν τους εργαζόμενους τους. Αυτή τη Συμφωνία αλήθειας τηρούμε απαρέγκλιτα στους επτά μήνες που είμαστε στην κυβέρνηση» πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή με αντικείμενο την κυβερνητική πολιτική στα εργασιακά θέματα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ότι περιγράφει, στην ερώτησή του, μία στρεβλή εικόνα της πραγματικότητας με ψέματα και ανακρίβειες.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στις αιτιάσεις του κ. Τσίπρα λέγοντας: «Ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει αύξηση της ανεργίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία τον Νοέμβριο υποχώρησε στο 16,5% από το 18,6% του αντίστοιχου μήνα επί ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερη ανακρίβεια, υποκριτικά εξακολουθεί να μιλάει για ρεκόρ απολύσεων. Η αλήθεια είναι ότι αντί για απολύσεις τους τελευταίους μήνες οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν και για την ακρίβεια είναι 65.718 περισσότεροι από πέρυσι. Όπως περισσότερες είναι και οι επιχειρήσεις που τους απασχολούν. Τρίτο ψέμα: Διατείνεται η αξιωματική αντιπολίτευση ότι τάχα υποβαθμίστηκε η Επιθεώρηση Εργασίας και έτσι ανθεί η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας. Η αλήθεια είναι ότι το 2ο εξάμηνο του 2019 έγιναν 1.000 έλεγχοι περισσότεροι από το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Τέταρτο ψέμα: Υποστηρίζει ότι χάνονται μόνιμες θέσεις εργασίας υπέρ της μερικής και της εκ περιτροπής απασχόλησης. Η αλήθεια είναι ότι φέτος έχουμε 1.374.482 μόνιμους εργαζόμενους, 65.718 περισσότερους από πέρυσι και για πρώτη φορά μετά την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται αύξηση του μεριδίου της πλήρους απασχόλησης στη συνολική απασχόληση. Πέμπτο ψέμα: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι καταστρατηγούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η αλήθεια είναι ότι εξαίρεση προβλέπεται μόνο εάν οι ίδιοι οι κοινωνικοί εταίροι αποφασίσουν να σώσουν μία επιχείρηση. Και έκτο ψέμα, η υποτιθέμενη μη επέκταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο, αναφερόμενος στους 55.000 επιστήμονες, οι οποίοι εντάσσονται στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ».

«Δεν γνωρίζετε ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι υπέγραψαν μία σύμβαση ορισμένου χρόνου; Δεν γνωρίζετε ότι η προκήρυξη που βγάλατε εσείς αναφέρει ότι παράταση ή σύναψη νέας σύμβασης κατά το ίδιο ημερολογιακό έτος ή μετατροπή σε σύμβαση αορίστου χρόνου είναι άκυρες;» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Εακολουθείτε να κοροϊδεύετε τους νέους συμπολίτες μας κλείνοντας το μάτι σε παράνομα βολέματα. Εγώ πάλι θα επιμείνω, θα κλείνω την πόρτα στους διορισμούς από το παράθυρο. Να λοιπόν ποιος πρεσβεύει το παλιό και ποιος πρεσβεύει το νέο».

Τσίπρας: Απόλυτο πισωγύρισμα στην εποχή των μνημονίων

Για «απόλυτο πισωγύρισμα στην εποχή των μνημονίων σε ό,τι αφορά τη θέση, το βιοτικό επίπεδο και τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων», κατηγόρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την κυβέρνηση, ξεκινώντας την ομιλία του στην Βουλή, ενώ για την ομιλία του πρωθυπουργού είπε ότι «ήταν εκτός τόπου και χρόνου».

Ανέφερε ότι ήδη έχουν διαψευστεί οι υποσχέσεις για ανάπτυξη της τάξης του 4% και συμπλήρωσε ότι, δεν είδαμε ούτε τις μπουλντόζες στο Ελληνικό, ούτε επενδύσεις και πολλές και καλές δουλειές.

Υποστήριξε ακόμη ότι «η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, η άρση προστατευτικών διατάξεων για τους εργαζόμενους και τελικά η μείωση του μέσου μισθού», είναι στον πυρήνα της αντίληψης της ΝΔ για την ανάπτυξη.

Κατηγόρησε δε για "λαθροχειρία" τον πρωθυπουργό για τον τρόπο με τον οποίο ερμήνευσε τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ για την απασχόληση και την ανεργία. «Εσείς τάξατε λαγούς με πετραχείλια και εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «κάνετε μία βόλτα στην αγορά στα καταστήματα για να δείτε ποιά είναι η εικόνα στην αγορά. Η χειρότερη περίοδος των τελευταίων χρόνων ήταν η φετινή με πτώση 30%».

Οι δευτερολογίες

Με αιχμηρά σχόλια για τον αντιπολιτευτικό δρόμο που έχουν επιλέξει ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξης Τσίπρας, συνδύασε τη δευτερολογία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Υπενθυμίζοντας, παράλληλα, την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης του, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος υποσχόταν αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο ίδιος έλεγε για τον κατώτατο μισθό να πάει στα 702 ευρώ το 2022. "Αυτή είναι η διαφορετική πολιτική μας. Πλειοδοσία δεν πρόκειται να κάνω", επεσήμανε και επανέφερε τη ρητορική του για το "αμαρτωλό", όπως το χαρακτήρισε, πρώτο εξάμηνο του 2015. "Ίσως θα πρέπει να έχουμε μαζί τον κύριο Τσίπρα και τον κ. Βαρουφάκη, για να μάθουμε τι έγινε", σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Μεταξύ άλλων, στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε:

-Η σημερινή συνεδρίαση, μας έδειξε ποιος είναι στο παρόν και ποιος επιδιώκει επιστροφή στο παρελθόν. Κύριοι της αντιπολίτευσης δεν είστε στο εδώ και τώρα, αλλά είστε στο εκεί και τότε. Για την ακρίβεια είστε στο 2014.

-Όταν ακούω τον κ. Τσίπρα να λέει ότι μειώθηκε ο τζίρος στην αγορά, όταν παραπέμπει σε αναρτήσεις, τις οποίες κάνει για παιδιά τα οποία λιποθυμούν στα σχολεία επιστρέφετε στην αντιπολίτευση που κάνατε με τα μαγκάλια. Μόνο που έχετε κυβέρνηση επί 4,5 χρόνια και οι πολίτες σάς έχουν χρεώσει τις συνέπειες της πολιτικής σας Για αυτό και σας έστειλαν στην αντιπολίτευση.
Δεν έχετε μάθει πολλά από όλη αυτή τη διαδρομή που σας αναγκάζει σε αναζήτηση ταυτότητας και σε αναζήτηση ενός λόγου ξεπερασμένου από τα γεγονότα. 

-Αναρωτιέμαι αν έχετε λόγο ύπαρξης σε μία Ελλάδα, η οποία επιστρέφει στην κανονικότητα. Δε θα πω ότι επέστρεψε στην κανονικότητα, αλλά σίγουρα η πορεία είναι προς τη θετική κατεύθυνση.

Έφυγε η κρίση της χώρας και μείνατε εσείς με τη δική σας κρίση την εσωτερική που προσπαθείτε να εξάγετε.

Αν συνεχίσετε σε αυτή τη γραμμή μπορεί ναι μεν να διευκολύνετε την κυβέρνηση αλλά δεν κάνετε καλό στη χώρα. Γιατί οι πολίτες περιμένουν κάτι παραπάνω από εσάς. Από αυτό το οποίο βλέπουμε μέχρι σήμερα.

-Κύριε Τσίπρα μιλάτε εσείς για τράπεζες; εσείς που διαλύσατε τις τράπεζες με τη δική σας πολιτική; Το κόστος που προκαλέσατε στον Έλληνα φορολογούμενο είναι μετρήσιμο και το χρεώνεστε εσείς. Είναι ένα κόστος πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων.

-Στο ζήτημα των ελέγχων, κατέθεσα μία σειρά από στοιχεία και τα νούμερα δεν επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης.

Μου κάνει εντύπωση πάντως πόσο μειωμένη ήταν οι έλεγχοι το Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο. Γιατί άραγε, κ. Τσίπρα; Γιατί διπλασιάστηκαν αμέσως μετά τις εκλογές;  Μάλλον είναι μία σύμπτωση.

-Γιατί δεν είστε στην αίθουσα όταν μιλά ο κ. Βαρουφάκης; Είπε διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα. Μας είπε ο κ. Βαρουφάκης ότι συμφωνήσατε να βγάλετε μεγάλα πλεονάσματα για να πάρετε τα εργασιακά. Αλήθεια; Ετσι προέκυψαν τα μεγάλα πλεονάσματα; Ισως τελικά αυτή η συζήτηση για το αμαρτωλό εξάμηνο του 2015 να πρέπει να γίνει. Για να σας έχουμε και τους δύο στην αίθουσα και να μάθουμε τι έγινε τότε. Μιας και αύριο ετοιμάζετε κείμενο απολογισμού για το τι δεν κάνατε καλά τα τέσσερα χρόνια προτείνω κατ' αντιπαράσταση εξέταση Τσίπρα-Βαρουφάκη. Για να μάθουμε τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Ο πρωθυπουργός, κατά την τριτολογία του στη Βουλή, με την οποία ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση, επεσήμανε:

- Πράγματι υπάρχει μία αδικία, η οποία έχει να κάνει με το γεγονός ότι όσοι ήρθαν  από την Αλβανία, Έλληνες μέλη της ελληνικής μειονότητας, στην πατρίδα μας και έχουν στοιχειοθετήσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα δεν είχαν τη δυνατότητα εκ των πραγμάτων να συμπληρώσουν τα 40 χρόνια. Αυτή είναι μία πραγματικότητα την οποία το υπουργείο θα λάβει υπόψη του και θα γίνουν οι απαραίτητες διευκρινιστικές κινήσεις.

- Πρώτη φορά βλέπω κοινοβουλευτική ομάδα να χειροκροτεί με ενθουσιασμό τα καταστροφικά σας λάθη. Εάν τα είχατε κάνει δηλαδή καλά θα ανεβαίνετε στα έδρανα. Αυτό δεν είναι αυτοκριτική, αγγίζει τα όρια της γραφικότητας.

- Επειδή λέτε ότι έχετε κάποιου είδους ηθική υπεροχή έναντι της κεντροδεξιάς, επειδή λέτε ότι κάνατε μία ειλικρινή αυτοκριτική, εμείς κ. Τσίπρα έχουμε μία άλλη παράδοση στον πολιτικό μας χώρο. Όταν πολιτικός αρχηγός χάνει εκλογές παραιτείται.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ