Λάγκαρντ προς ηγέτες ΕΕ: «Κάνετε πολύ λίγα, πολύ καθυστερημένα»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
23 Απριλίου 2020 | Πολιτική Οικονομία
Αυτό είναι το δυσμενές σενάριο που παρουσίασε η κα. Λαγκάρντ, ενώ το βασικό σενάριο προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 9%.


Δραματική προειδοποίηση απηύθυνε στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής η πρόεδρος της ΕΚΤ σχετικά με τις οικονομικές συνέπειες του νέου κορωνοϊού.

Μιλώντας στη Σύνοδο, η Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε τους ηγέτες της ΕΕ ότι το ΑΕΠ του μπλοκ μπορεί να βουτήξει έως και 15% εξαιτίας της πανδημίας, και ότι ρισκάρουν να «κάνουν πολύ λίγα, πολύ αργά», ανέφεραν τρεις πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Bloomberg.

Ένα από τους αξιωματούχους διευκρίνισε πάντως ότι η ύφεση της τάξης του 15% είναι το δυσμενές σενάριο που παρουσίασε η κα. Λαγκάρντ, ενώ το βασικό σενάριο προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 9%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ετοιμάσει σχέδιο 2 τρισ. ευρώ για την οικονομική ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, το οποίο βασίζεται στον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ.

Με βάση την πρόταση, η Κομισιόν θα δανειστεί 320 δισ. ευρώ από τις αγορές και μετά θα δανείσει περίπου το 50% του ποσού στις κυβερνήσεις. Ο υπόλοιπος δανεισμός θα είναι μέρος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και θα εξοφληθεί από τις κυβερνήσεις μετά το 2027 και μακροπρόθεσμα ή θα εξοφληθεί μέσω μελλοντικών εσόδων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, όπως από νέα φορολογία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ