Κωστής Χατζηδάκης: Τα 100 εκατ. ευρώ που δίνουμε για την ηλεκτροκίνηση είναι μόνο η αρχή

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
05 Ιουνίου 2020 | Πολιτική Οικονομία
Το πλαίσιο των κινήτρων για την εισαγωγή της ηλεκτροκίνησης στη χώρα, με μεγάλο στόχο τη μείωση των ρύπων, ανέλυσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, λέγοντας ότι θα υπάρξει συνέχεια και με ευρωπαϊκούς πόρους. 

 

Τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου για την ηλεκτροκίνηση (που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες και θα κατατεθεί στη Βουλή τον Ιούλιο) παρουσίασε την Παρασκευή ο ο υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης από κοινού με τον υπουργό Υπδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή. Στη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε το πλαίσιο επιδοτήσεων για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δίκυκλα και ποδήλατα (για τις οποίες έχει προβλεφθεί κονδύλι 100 εκατ. ευρώ έως το 2021), των φορολογικών κινήτρων για τη χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων (με έμφαση στα ταξί και τους εταιρικούς στόλους), καθώς τα αναπτυξιακά κίνητρα για προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων στην «αλυσίδα της ηλεκτροκίνησης» (κατασκευή μπαταριών, φορτιστών κλπ.) στις λιγνιτικές περιοχές της Μεγαλόπολης και της Δυτικής Μακεδονίας. 

Η συνέντευξη Τύπου ακολούθησε την παρουσίαση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη του Σχεδίου Μετάβασης στην Ηλεκτροκίνηση το πρωί στην Τεχνόπολη και την υπογραφή της Πράσινης Συμφωνίας για την Ηλεκτροκίνηση από την κυβέρνηση και 18 ακόμα εμπλεκομένους φορείς. Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε συνοπτικά –με αφορμή και τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος– στις πρωτοβουλίες που έχει προωθήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το τελευταίο δεκάμηνο:

-Ηλεκτροκίνηση

-Απλούστευση των αδειοδοτήσεων γενικά, με έμφαση στις ΑΠΕ

-Δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης με τον δεύτερο κύκλο του «Εξοικονομώ» και αυτόν που θα ακολουθήσει

-Προώθηση των υποθαλάσσιων διασυνδέσεων των νησιών για να καταπολεμηθεί η ρύπανση

-Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων -Ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, με δημοπράτηση 17 μονάδων

-Απόσυρση των πλαστικών μίας χρήσης

-Νέος ευρωπαϊκός νόμος για τις περιοχές Natura με ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, διαχειριστικά σχέδια και προεδρικά διατάγματα με τη σφραγίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας

-Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων

-Σχέδια για αστικές αναπλάσεις στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη

-Μείωση του ύψους των κτιρίων γύρω από την Ακρόπολη

Περνώντας στην ηλεκτροκίνηση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι «για εμάς δεν είναι απλά ένα πακέτο απόσυρσης παλαιών οχημάτων, αλλά ένας νέος τρόπος μετακινήσεων, για τον οποίο θα υπάρχει οικολογικό μπόνους, ένα «πακέτο» 100 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2020-2021 που δίνεται μέσω του Ταμείου Ρύπων. Αυτό είναι μόνο η αρχή. Θα ακολουθήσουν αντίστοιχα τέτοια πακέτα και τα επόμενα χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις πρόσφατες ανακοινώσεις της για το Ταμείο Ανάκαμψης αγκαλιάζει την ηλεκτροκίνηση και προβλέπει τη χρηματοδότηση 1 εκατ. φορτιστών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Επομένως προσδοκούμε βασίμως χρηματοδότηση και από ευρωπαϊκούς πόρους για την συνέχιση αυτής της προσπάθειας». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ