Κοινή δήλωση θεσμών: Παραγωγικές οι συζητήσεις με την Αθήνα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
24 Ιανουαρίου 2020 | Πολιτική Οικονομία
Για παραγωγικές συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση, την πρόοδο, τις βασικές προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και τις πολιτικές προτεραιότητες, κάνουν λόγο οι θεσμοί σε κοινή ανακοίνωση.

Για παραγωγικές συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση, την πρόοδο, τις βασικές προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και τις πολιτικές προτεραιότητες, κάνουν λόγο οι θεσμοί σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά την ολοκλήρωση της αποστολής στην Αθήνα για την 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου και να τεθεί στο Eurogroup του Μαρτίου.

Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επισκέφθηκαν την Αθήνα από τις 22 έως τις 24 Ιανουαρίου, για την πέμπτη μεταπρογραμματική αποστολή στην Ελλάδα, στελέχη του ΔΝΤ συμμετείχαν στο πλαίσιο του κύκλου εποπτείας του μετά το πρόγραμμα, ενώ στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας συμμετείχαν στο πλαίσιο του σχετικού συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης. 

Η αποστολή προετοιμάστηκε μέσω τεχνικών συζητήσεων κατά την προηγούμενη εβδομάδα.

«Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην αξιολόγηση της εφαρμογής των ειδικών μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων που έπρεπε να υλοποιηθούν έως το τέλος του 2019 και συνδέονται με τη δήλωση του Eurogroup του Ιουνίου 2018 καθώς και στη γενική δέσμευση για συνέχιση και ολοκλήρωση των βασικών μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας», αναφέρουν οι θεσμοί και προσθέτουν ότι ο στενός διάλογος σχετικά με τις προτεραιότητες και τις προκλήσεις της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί, και σε τακτική βάση. 

Σημειώνεται ότι η πέμπτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα δημοσιευθεί τον επόμενο μήνα.

Νωρίτερα, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, επισήμανε πως ο κύκλος επαφών "πήγε καλά" , η χώρα συνεχίζει να υλοποιεί πολιτικές σε όλα τα πεδία και υπάρχει πρόοδος στα δημοσιονομικά (περίπου -όπως ανέφερε- έχουν συμφωνήσει οι θεσμοί ότι το 2019 η ανάπτυξη θα είναι 2%, είπε), τα διαρθρωτικά και τις αποκρατικοποιήσεις. Έως το τέλος Φεβρουαρίου, ανέφερε ο ίδιος, πρέπει να προχωρήσουν τα πεδία που αφορούν την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες, το ασφαλιστικό, την αξιολόγηση της ενέργειας, το ιδιωτικό χρέος και τις καταπτώσεις των κρατικών εγγυήσεων σε τραπεζικά δάνεια.

Εκ των πραγμάτων, το Eurogroup στις 16 Μαρτίου αποτελεί μια κομβική ημερομηνία για τη λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με τη διεύρυνση του δημοσιονομικού χώρου και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τις επόμενες μειώσεις φόρων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ