ΕΦΚΑ: Ξεκινά αναδρομικά από την 1η Ιουνίου η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
09 Ιουλίου 2020 | Πολιτική Οικονομία
Στις περιπτώσεις αυτές από το τέλος Ιουλίου οι εργαζόμενοι θα δουν πολύ μικρή αύξηση στους μισθούς τους (0,9%).


Σε εφαρμογή τίθεται η απόφαση για μείωση από την 1η Ιουνίου των εργοδοτικών και των εργατικών εισφορών για τις περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες, για τους συνεισπραττόμενους φορείς.

Στις περιπτώσεις αυτές από το τέλος Ιουλίου οι εργαζόμενοι θα δουν πολύ μικρή αύξηση στους μισθούς τους (0,9%), όπως προκύπτει από εγκύκλιο του ΕΦΚΑ.

Επίσης, μειώνεται κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ κλάδου ανεργίας.
Η μείωση επιμερίζεται κατά 0, στο ασφάλιστρο του εργοδότη και κατά 0,27 πμ στο ασφάλιστρο του εργαζόμενου. Το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ ανεργίας διαμορφώνεται σε 4,25% και κατανέμεται 2,69% στον εργοδότη και 1,56% στον εργαζόμενο.

Κατά 0,15 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ) και αφορά αποκλειστικά ασφάλιστρο του εργαζόμενου.

Το αντίστοιχο ασφάλιστρο του εργαζόμενου υπέρ ΕΛΕΚΠ διαμορφώνεται σε 1,20% και κατανέμεται 0,85% υπέρ ΟΕΚ και 0,35% υπέρ πρώην ΟΕΕ.

Ειδικότερα, προβλέπεται:

1. Για τον κλάδο Ανεργίας μείωση σε 0,75 ποσοστιαίες μονάδες, η οποία αφορά σε εργαζόμενους και εργοδότες και επιμερίζεται κατά 0,48 στο ασφάλιστρο του εργοδότη και κατά 0,27 πμ στο ασφάλιστρο του εργαζόμενου. Κατά συνέπεια, το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ ανεργίας διαμορφώνεται σε 4,25% και κατανέμεται 2,69% στον εργοδότη και 1,56% στον εργαζόμενο.
Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω μείωση αφορά αποκλειστικά στον κλάδο ανεργίας του Ο.Α.Ε.Δ. Δεν αφορά σε κλάδους ή λογαριασμούς ανεργίας ενταχθέντων φορέων οι οποίοι εξακολουθούν να ισχύουν ως έχουν (π.χ. ειδικός λογαριασμός ανεργίας τ. ΤΣΠΕΑΘ, κλπ).
2. Η Εισφορά 1% υπέρ τ. Ο.Ε.Κ μειώνεται κατά 0,15 ποσοστιαίες μονάδες έτσι ώστε αυτή διαμορφώνεται σε 0, 85%.
Διευκρινίζεται ότι η μείωση ασφαλιστικών εισφορών που προβλέπεται από τις κοινοποιούμενες διατάξεις, συνολικά κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες επέρχεται στις εισφορές υπέρ κλάδου ανεργίας καθώς και υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ) και όχι σε εισφορές του κλάδου κύριας σύνταξης,
• Η εν λόγω μείωση αφορά αποκλειστικά τους απασχολούμενους με καθεστώς πλήρους και όχι μειωμένης ή εκ περιτροπής απασχόλησης.

Πηγή: bankingnews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ