ΕΦΚΑ: Κίνδυνος να χάσουν τη ρύθμιση 150.000 επαγγελματίες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
11 Νοεμβρίου 2019 | Πολιτική Οικονομία
Ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα έχει δημιθουργήσει η καθυστέρηση των ασφαλιστικών ταμείων, κυρίως του πρώην ΕΤΑΑ αλλά και του ΟΑΕΕ, να βεβαιώσουν και να εκκαθαρίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ασφαλισμένων τους.

Ως αποτέλεσμα εχει περίπου 150.000 οφειλέτες να κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός της ευνοϊκής ρύθμισης των έως 120 δόσεων.

Πρόκειται κυρίως για γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους, οι οποίοι έχουν υποβάλει εντός του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος τουλάχιστον την πρώτη, υποχρεωτική αίτηση, που τους εντάσσει αυτόματα στη διαδικασία διακανονισμού. Αναμένουν όμως χωρίς αποτέλεσμα την εκκαθάριση των οφειλών τους προκειμένου να προχωρήσουν, έως το τέλος του έτους, στη δεύτερη φάση, που θα τους εντάξει ουσιαστικά στη διαδικασία διακανονισμού.

Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης και έμπειροι φοροτεχνικοί επισημαίνουν στην «Κ» ότι η ρύθμιση κινδυνεύει να αποτύχει, ειδικά για τους επιστήμονες, παρότι έχουν υποβάλει αίτηση έως τις 7 Οκτωβρίου 2019. Προβλήματα αντιμετωπίζουν και χιλιάδες υποψήφιοι συνταξιούχοι, οι οποίοι αναμένουν από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) να καθοριστεί το ύψος της δόσης που θα παρακρατείται από τη σύνταξή τους.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να επανεκτιμήσει το ενδεχόμενο παράτασης του χρονοδιαγράμματος, χωρίς να χάσουν οι ασφαλισμένοι τη δυνατότητα να ενταχθούν στην πραγματικά πολύ ευνοϊκή ρύθμιση με υπαιτιότητα των Ταμείων.

Πηγή: kathimerini.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ