Επενδύσεις 800 εκατ. βρίσκονται σε εξέλιξη​​​​​​ στην αγορά ακινήτων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
24 Φεβρουαρίου 2020 | Πολιτική Οικονομία
Έργα ανάπτυξης ακινήτων αξίας 800 εκατ. ευρώ δρομολογούνται στην Αττική, αρχής γενομένης από το τρέχον έτος.

Aρκετά από τα έργα αυτά κυοφορούνταν ήδη πριν από την έλευση της οικονομικής κρίσης (π.χ. το Cambas Project), προτού «παγώσουν» λόγω της ύφεσης και της έλλειψης κεφαλαίων, για να ανεβάσουν και πάλι ρυθμό την τελευταία διετία.

Η μεγαλύτερη σε ύψος ανάπτυξη εντοπίζεται στα πρώην Κτήματα Καμπά στην Παλλήνη, με το Cambas Project της REDS (θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ) να βρίσκεται πλέον στα τελικά στάδια για την αδειοδότησή του, ύστερα από σχεδόν 14 χρόνια. Πρόκειται για την αξιοποίηση έκτασης 315 στρεμμάτων για την ανάπτυξη ενός χώρου πολλαπλών χρήσεων. Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 220 εκατ. ευρώ και αφορά τη δημιουργία ενός συγκροτήματος κτιρίων γραφείων, χώρων αναψυχής, σημείων εστίασης και ξενοδοχείου.

Εκτός από την ανάπτυξη στην Παλλήνη, η REDS έχει αναλάβει και την ανάπλαση της μαρίνας Αλίμου, ύψους άνω των 50 εκατ. ευρώ. Το έργο αφορά την ανακατασκευή της μαρίνας και την ανάπτυξη ενός σημαντικού πόλου έλξης επισκεπτών, αλλά και τουριστών. Στόχος είναι η αξιοποίηση των πολεοδομικών δυνατοτήτων που δίνει το Προεδρικό Διάταγμα της περιοχή, μέσω της κατασκευής πρόσθετων χώρων επιφανείας 18.500 τ.μ., στο επίκεντρο των οποίων θα βρίσκεται ένα πολυτελές ξενοδοχείο, αλλά κι εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, αποθηκευτικοί χώροι, γραφεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι αναψυχής, σούπερ μάρκετ και συνεδριακό κέντρο.

Ενα από τα πλέον ενδιαφέροντα έργα δρομολογείται από τον όμιλο Βιοχάλκο στην οδό Πειραιώς 252, στο ύψος του Ελαιώνα. Με βάση σχετική μελέτη, που εκπόνησε για λογαριασμό της Βιοχάλκο η εταιρεία ARIS Architects SA (Α. Μητρόπουλος), προβλέπεται η δημιουργία του πρώτου υπερτοπικού πόλου τουρισμού και πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας (city resort).

Περί τα 100 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να επενδύσει και ο όμιλος Κωνσταντίνου για τη δημιουργία ενός σύνθετου πόλου εμπορίου και αναψυχής στην περιοχή της Μεταμόρφωσης, αξιοποιώντας ιδιόκτητη έκταση συνολικής επιφάνειας 85 στρεμμάτων. Η νέα επένδυση προβλέπει την κατασκευή ενός συγκροτήματος μεικτής χρήσης. Συνολικά προβλέπεται η ανάπτυξη κτιρίων επιφάνειας 50.000 τ.μ. συνολικά, ενώ από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων αναμένεται να δημιουργηθούν 722 νέες θέσεις εργασίας. Η επένδυση έχει λάβει το πράσινο φως από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

Στην αγορά γραφείων, η μεγαλύτερη επένδυση αυτήν την περίοδο δρομολογείται από την εταιρεία Panterra, ένα σχήμα που έχουν συστήσει η Dimand (51%) με την Prodea (49%). Με βάση τις μέχρι σήμερα πληροφορίες, η μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ της χώρας σχεδιάζει την αξιοποίηση δύο οικοπέδων που απέκτησε από την Τρ. Κύπρου, προκειμένου να αναπτύξει ένα σύγχρονο συγκρότημα κτιρίων γραφείων, συνολικής επιφανείας 24.000 τ.μ. Το ύψος της επένδυσης αναμένεται να προσεγγίσει τα 40 εκατ. ευρώ.

Σημαντικές είναι και οι επενδύσεις συνολικού ύψους της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ που προωθεί ο όμιλος ανάπτυξης ακινήτων Dimand Real Estate στην περιοχή του Πειραιά.

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει και το έργο της ανακατασκευής του κτιρίου του Πύργου του Πειραιά. Πρόκειται για επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ, που θα υλοποιηθεί από το σχήμα της Dimand-EBRD και της Prodea Investments ΑΕΕΑΠ (πρώην Εθνική Πανγαία).

Πηγή: kathimerini.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ