Εισφορές: Πόσα κερδίζουν εργοδότες και πόσα εργαζόμενοι μετά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
14 Σεπτεμβρίου 2020 | Πολιτική Οικονομία
Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και εργοδοτών, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και επιδότηση του 100% των εισφορών για τις νέες προσλήψεις, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη.

 

Η ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών από το 2021 είναι γεγονός, ως μέτρο ενίσχυσης της απασχόλησης και στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία. 

Η μείωση των εισφορών κατά 3 μονάδες (από 39,7% σε 36,7%) από το 2021 θα σημάνει την αυτόματη ελάφρυνση των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα, αλλά και των εργοδοτών τους κατά 7,5% περίπου. Για παράδειγμα υπάλληλος με καθαρό μισθό 1.000 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 150 ευρώ, ενώ το κόστος της θέσης για την επιχείρηση θα μειωθεί κατά 280 ευρώ περίπου. 

Εκτός από την ασφαλιστική «ανάσα» που θα πάρουν οι φορολογούμενοι με μικρά και μεσαία εισοδήματα, οι οποίοι σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της δημοσιονομικής - και τώρα υγειονομικής - κρίσης, θα υπάρξει βελτίωση και στα φορολογικά τους «βάρη». 

Η κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες από το το 2021 (και για ένα έτος) θα ανακουφίσει όλους τους  αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Για παράδειγμα, εργαζόμενος με μηνιαίες αποδοχές 1.000 ευρώ θα έχει ετήσια φορολογική ελάφρυνση 180 ευρώ, ενώ με μισθό 2.000 ευρώ η ελάφρυνση φτάσει στα 361 ευρώ.

H μείωση των ασφαλιστικών εισφορών συνδυαστικά με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, δημιουργεί συνολικό όφελος για τον εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα ως εξής:

  •  Για μεικτό μισθό 1.000 ευρώ, συνολικό όφελος για τον εργαζόμενο 140 ευρώ τον χρόνο
  •  Για μεικτό μισθό 1.400 ευρώ τον μήνα, συνολικό όφελος για τον εργαζόμενο 245 ευρώ τον χρόνο ή περίπου 17,5 ευρώ τον μήνα.
  •  Για μεικτό μισθό 1.600 ευρώ τον μήνα, συνολικό όφελος 22,7 ευρώ για τον εργαζόμενο ανά μήνα ή 317 ευρώ τον χρόνο
  • Για μεικτό μισθό 1.850 ευρώ τον μήνα συνολικό όφελος 29,2 ευρώ για τον εργαζόμενο ανά μήνα ή 408 ευρώ τον χρόνο.

Πρόγραμμα επιδότησης εισφορών

Τέλος μέσω του καινοτόμου Προγράμματος Επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας, το κράτος θα καλύπτει επί 6 μήνες τις εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη, για κάθε νέα πρόσληψη. Ανεξαρτήτως του μισθού και της ειδικότητάς του και με την δέσμευση της διατήρησης των θέσεων εργασίας (ρήτρα μη απόλυσης).

Αν, μάλιστα, προσληφθεί μακροχρόνια άνεργος, η θέση του θα επιδοτείται με επιπλέον 200 ευρώ μηνιαίως. Έτσι για παράδειγμα μια νέα πρόσληψη υπαλλήλου με μισθό 700 ευρώ, μεταφράζεται σε κέρδος 2.821 ευρώ στο εξάμηνο και για τις δύο πλευρές, η οποία προσαυξάνεται με ακόμη 1.200 ευρώ αν ο άνεργος είναι εκτός αγοράς εργασίας για πάνω από 12 μήνες.

Για πρόσληψη εργαζόμενου με μεικτό μισθό 1.000 ευρώ θα σημαίνει για τον εργοδότη:

  •  Ότι δεν θα αποδίδει στο κράτος τις ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στον εργαζόμενο ύψους 143 ευρώ (αυτό θα είναι το ποσό από τις αρχές του χρόνου αν οι εισφορές των εργαζόμενων μειωθούν κατά μια μονάδα)
  • Ότι δεν θα πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές του εργοδότη συνολικού ύψους 223,3 ευρώ τον μήνα
  • Ότι θα επιδοτείται με επιπλέον 200 ευρώ τον μήνα αν ο εργαζόμενος είναι πρώην μακροχρόνια άνεργος και
  • Ότι δεν θα αποδίδει εισφορά αλληλεγγύης στο κράτος, παρά μόνο εισφορά αλληλεγγύη

Πηγή:  insider.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ