Γενική Γραμματεία Εμπορίου: Σαρωτικοί έλεγχοι για να μην αυξηθεί η τιμή στο πετρέλαιο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
17 Σεπτεμβρίου 2019 | Πολιτική Οικονομία
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων εκτιμά ότι από την Τετάρτη θα υπάρξει σημαντική αύξηση στις τιμές των καυσίμων.

Σαρωτικούς ελέγχους θα κάνει στην αγορά η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, προκειμένου να μην υπάρξει αισχροκέρδεια εξαιτίας της ανόδου στην τιμή του πετρελαίου μετά τη νέα κρίση προανήγγειλε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Όπως ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας, στόχος είναι «να μην αυξήσουν ορισμένοι πονηροί τις τιμές ενώ είχαν προμηθευτεί καύσιμα σε προγενέστερη περίοδο».

Πάντως, ανοδικές τάσεις αναμένει η αγορά σε συνέχεια των αυξήσεων στις διεθνείς τιμές όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας και την κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης παραμένει σταθερή στο 1,589 ευρώ το λίτρο, όσο ήταν και την περασμένη Παρασκευή. Οι τιμές διυλιστηρίου στο ίδιο διάστημα αυξήθηκαν κοντά στο 1 λεπτό το λίτρο, διαφορά η οποία αναμένεται να περάσει στις τιμές αντλίας, αλλά παρουσιάζει τις συνήθεις διακυμάνσεις.

Πάντως, οι τιμές διυλιστηρίου διαμορφώνονται καθημερινά με βάση την εξέλιξη των διεθνών τιμών των προϊόντων (βενζίνη, ντίζελ κ.λπ.) και την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου των προηγούμενων πέντε ημερών. Συνεπώς, αρμόδιοι παράγοντες τονίζουν ότι οι επιπτώσεις στην εσωτερική αγορά θα φανούν τις επόμενες μία με δύο ημέρες και θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο οι τιμές διεθνώς θα παραμείνουν σε ανοδική τροχιά ή όχι.

Στο μεταξύ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) εκτιμά ότι από την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, αναμένεται σημαντική αύξηση στις τιμές όλων των καυσίμων και του υγραερίου, εξαιτίας των διεθνών εξελίξεων.

Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού ή αποσταθεροποίησης της αγοράς. Και τόνισε για μία ακόμη φορά ότι με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία υπάρχουν αποθέματα ασφαλείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ