Αύξηση 20% του ενδιαφέροντος από χώρες του εξωτερικού αγοράς ακινήτου στην Ελλάδα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
12 Μαΐου 2020 | Πολιτική Οικονομία
Έτοιμη εμφανίζεται η Ελλάδα να κεφαλαιοποιήσει τα οφέλη που έχει εισπράξει σε διεθνές επίπεδο από την έγκαιρη και επιτυχημένη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας του κορoνοϊού.

Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε το δίκτυο ηλεκτρονικών αγγελιών ακινήτων Spitogatos (www.spitogatos.gr), για λογαριασμό της εφημερίδας «Καθημερινή», προκύπτει ότι κατά τον μήνα Απρίλιο, οι αναζητήσεις ακινήτων από ξένους υποψήφιους αγοραστές όχι μόνο δεν υποχώρησαν σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, αλλά αντιθέτως εμφανίζονται και αυξημένες κατά 19,3%.

Μάλιστα, προς το τέλος του μήνα, η άνοδος αυτή είχε αρχίσει να προσεγγίζει ακόμα και το 30%, δηλαδή έβαινε αυξανόμενη, τάση η οποία διατηρείται και κατά τις πρώτες ημέρες του Μαΐου. Οπως προκύπτει δηλαδή, το αγοραστικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα εξακολουθεί να κινείται ανοδικά, σε μια πρωτόγνωρη συγκυρία όχι μόνο για την ελληνική αλλά και για την παγκόσμια οικονομία.

Τον Φεβρουάριο, προτού δηλαδή αρχίσουν να γίνονται ορατά τα σημάδια της πανδημίας διεθνώς, οι αναζητήσεις ακινήτων στην Ελλάδα κινούνταν με ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξεως του 20% σε σχέση με το 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Spitogatos.gr, τον Μάρτιο καταγράφηκε πτώση κατά 20,5%, σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, η οποία όπως φαίνεται, διαγράφηκε τον αμέσως επόμενο μήνα. Στο πλαίσιο αυτό, η θετική δημοσιότητα που εισέπραξε διεθνώς η Ελλάδα για την επιτυχή αντιμετώπιση του πρώτου αυτού κύματος του κορωνοϊού, φαίνεται πως διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο και στη θετική διάθεση των ξένων αγοραστών ακινήτων απέναντι στην ελληνική αγορά.

Οσον αφορά την προέλευση της ζήτησης από το εξωτερικό, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Spitogatos, η Γερμανία αποτελεί τη χώρα με τη μεγαλύτερη κινητικότητα, ενώ ακολουθούν, κατά σειράν, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Κύπρος και η Αυστραλία. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι χώρες που εμφανίζονται στην κορυφή είναι κυρίως εκείνες που διαθέτουν ισχυρή ελληνική ομογένεια, ή είναι εύκολα προσβάσιμες (π.χ. ακόμα και οδικώς).

Εντύπωση προκαλεί και η απουσία της Κίνας όχι μόνο από τις πρώτες θέσεις των χωρών απ’ όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη ζήτηση, αλλά και από την πρώτη 20άδα, ενώ πέρυσι βρισκόταν εντός των πρώτων 10 χωρών. Παρότι τα προηγούμενα χρόνια το πρόγραμμα Golden Visa είχε προσελκύσει μεγάλο αριθμό αγοραστών, φαίνεται πως η πανδημία θα βάλει «φρένο» στη σχετική κινητικότητα, τουλάχιστον για το 2020, λόγω και της δυσκολίας των μετακινήσεων.

Ενας ακόμα λόγος που έχει ωθήσει τους ξένους επενδυτές προς την Ελλάδα, ιδίως φέτος, είναι η δυσμενής θέση στην οποία βρίσκονται πλέον παραδοσιακές αγορές εξοχικής κατοικίας στη Μεσόγειο και στον ευρωπαϊκό Νότο γενικότερα, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ