Ακίνητα: Πόσο κοστίζει η ανακαίνιση για ένα διαμέρισμα;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
11 Σεπτεμβρίου 2019 | Πολιτική Οικονομία
Από δύσκολη έως αδύνατη είναι για φοιτητές η ενοικίαση ακίνητων σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας σε λογικές τιμές. Τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και όσοι επιθυμούν να βρουν στέγη πρέπει να πληρώσουν πάνω από 300 ευρώ για μια γκαρσονιέρα σε Παγκράτι, Ιλίσια, Εξάρχεια και πάνω από 350 ευρώ για ένα δυάρι.

Του Γιώργου Δημοσθένους

Σε αυτήν την κατάσταση έχει συμβάλει καθοριστικά το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης καθώς πολλά ακίνητα έχουν βγει εκτός της αγοράς μακροχρόνιων μισθώσεων με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια νέα πραγματικότητα.
Πηγές της κτηματαγοράς μας λένε πως οι περισσότεροι ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα για μακροχρόνια μίσθωση αποφεύγουν να απευθύνονται στα μεσιτικά γραφεία διότι μπορούν και τα νοικιάζουν ο ίδιοι σε σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς μάλιστα να επιβαρύνονται με έξοδα. Η αύξηση δε των τιμών των ακινήτων δεν αφορά μόνο το κέντρο της Αθήνας αλλά και τις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής. Υπάρχει μάλιστα τέτοια δυναμική που θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των τιμών και το 2020.
Τόσο στις βραχυχρόνιες όσο και στις μακροχρόνιες μισθώσεις οι ιδιοκτήτες επενδύουν κάποια χρήματα προκειμένου να ανακαινίσουν τα διαμερίσματα τους. Η πλειονότητα των ανακαινίσεων αφορά ωστόσο παρεμβάσεις «βιτρίνας» για την βελτίωση της εικόνας του ακινήτου, ώστε να καταστεί ελκυστικό στους μισθωτές.
Οι ιδιοκτήτες επενδύουν το μικρότερο δυνατό κεφάλαιο σε παρεμβάσεις ουσίας, όπως είναι η βελτίωση της θερμικής συμπεριφοράς του κελύφους ή της αναβάθμισης του υδραυλικού ή του ηλεκτρολογικού δικτύου. Αυτά επειδή κοστίζουν συνήθως αμελούνται ή μετατίθενται σε επόμενο χρόνο από τους ιδιοκτήτες.
Πόσο κοστίζει όμως η ανακαίνιση σε ένα διαμέρισμα ;
Υπάρχουν τρία εναλλακτικά σενάρια. Το κόστος ξεκινά από 50 ευρώ το τετραγωνικό για μια απλή παρέμβαση, ανεβαίνει στα 220 ευρώ για μια καλύτερη ανακαίνιση κα φτάνει τα 500 και πλέον ευρώ το τετραγωνικό για μια ριζική ανακαίνιση. Τα κόστη αναλυτικά είναι τα ακόλουθα:
Περί τα 3.500€: Εσωτερικός ελαιοχρωματισμός και επισκευή επιχρισμάτων, επισκευή ή αντικατάσταση εσωτερικών θυρών, εγκατάσταση θωρακισμένης πόρτας ασφαλείας, αποξήλωση παλιάς κουζίνας και τοποθέτηση νέας.
Περί τα 12.000€: Επιπλέον των παραπάνω, αντικατάσταση ειδών υγιεινής και πλακιδίων μπάνιου, αντικατάσταση εξωτερικών κουφωμάτων με νέα αλουμινίου, νέα ηλεκτρολογική εγκατάσταση κουζίνας, αντικατάσταση πλακιδίων δαπέδου.
Περί τα 20.000€: Επιπλέον των παραπάνω, πλήρης ανακατασκευή μπάνιου και εγκατάσταση τζακούζι, ριζική αναδιαμόρφωση χώρων με καθαίρεση εσωτερικών τοίχων, αντικατάσταση υδραυλικού και ηλεκτρολογικού δικτύου, κατασκευή νέου δικτύου θέρμανσης, εγκατάσταση καυστήρα φυσικού αερίου ή αντλίας θερμότητας και ηλιακού θερμοσίφωνα, τοποθέτηση συναγερμού ασφαλείας.
Στα παραπάνω κόστη θα πρέπει να προστεθεί και ένα επιπλέον κόστος τη τάξης των 4.000 ευρώ για τη θερμική θωράκιση του κελύφους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ