Άμεσα η έναρξη εξαγωγών κρόκου Κοζάνης στην Κίνα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
24 Ιανουαρίου 2020 | Πολιτική Οικονομία
Ομοιοπαθητική -και όχι μόνο- με κρόκο Κοζάνης θα έχουν τη δυνατότητα να αρχίσουν πολύ σύντομα οι πολίτες στη μακρινή Κίνα!

O πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, Νίκος Πατσιούρας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι από μέρα σε μέρα «ξεκινούν οι εξαγωγές στην κινεζική αγορά: "Ολα είναι έτοιμα και οι παραγγελίες κλεισμένες. Το μόνο που μένει είναι να πάρουμε το πρωτόκολλο από τα κινεζικά τελωνεία και την επόμενη κιόλας στιγμή, εμείς ξεκινάμε τις αποστολές».


Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το ότι τελικά οδηγήθηκε σε αίσιο τέλος η δύσκολη και επίπονη διαδικασία των τελευταίων χρόνων, για να εισέλθουν οι καλλιεργητές κρόκου Κοζάνης στην αγορά της Κίνας, ο κ. Πατσιούρας σημείωσε πως επιτέλους «το "χρυσάφι" της ελληνικής γης θα "φωτίσει" τα ράφια των κινεζικών φαρμακείων, αποδίδοντας σημαντικά οικονομικά οφέλη τόσο στην τσέπη των παραγωγών, όσο και στην Ελλάδα γενικότερα».

Βέβαια, όπως επισήμανε, ο αντιπρόσωπος των κροκοπαραγωγών στην Κίνα εδώ και δύο χρόνια κάνει σοβαρές προσπάθειες για να μπει ο κρόκος Κοζάνης στην καθημερινότητα των Κινέζων πολιτών και να χρησιμοποιείται όχι μόνο στη δημιουργία σκευασμάτων για την ομοιοπαθητική, αλλά και στο φαγητό. "Είναι σε καλό δρόμο, πιστεύω ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα σύντομα" τονίζει.

Αναφορικά με τη συσκευασμένη ποσότητα, που φεύγει από τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, ο κ. Πατσιούρας τόνισε ότι προ δεκαοκταετίας η συσκευασμένη ποσότητα που διατίθετο ήταν μόλις 60 κιλά, ενώ σήμερα ανέρχεται σε 1.200 κιλά. "Στόχος μας είναι να φτάσουμε στο 100% του συνόλου της παραγωγής μας, διαθέτοντας συσκευασμένο και το 60% αυτής, το οποίο σήμερα εξακολουθούμε να εξάγουμε χύμα” τόνισε.


Σχετικά με τις εξαγωγικές επιδόσεις των κροκοκαλλιεργητών Κοζάνης, ο κ. Πατσιούρας σημείωσε ότι "συνεχίζονται οι προσπάθειες για την εξαγωγή κρόκου Κοζάνης στις αγορές των Αμερικής και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων” και υπογράμμισε: "έχουμε πείσμα, είμαστε επίμονοι και στο τέλος πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε".

Επιπλέον, οι κροκοκαλλιεργητές Κοζάνης στρέφουν έντονα πλέον την προσοχή τους στην αγορά της Ευρώπης, “ όπου ναι μεν έχουμε παρουσία, η οποία όμως έχει αποδυναμωθεί”, όπως επισήμανε. Διευκρίνισε πως Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία, εξακολουθούν να αποτελούν τις μοναδικές χώρες στην Ευρώπη, όπου καλλιεργείται κρόκος και στο πλαίσιο αυτό σημείωσε: “ θέλουμε να αυξήσουμε την παρουσία μας, αλλά και να κερδίσουμε πίσω αγορές που χάσαμε, όπως αυτές της Σκανδιναβίας, επειδή και δεν ήταν συσκευασμένο το προϊόν μας”.

Επίσης, ο κ. Πατσιούρας υπενθύμισε ότι το 2019 οι κροκοπαραγωγοί Κοζάνης άνοιξαν δίαυλο συνεργασίας με τις ασιατικές αγορές, το Βιετνάμ και τη Σιγκαπούρη. “ Στο Βιετνάμ στέλνουμε προϊόν μας από τον Σεπτέμβριο του 2019 και το χρησιμοποιούν για προϊόντα υγείας” επισήμανε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ