Κώστας Γεράρδος: 45 χρόνια Πλαίσιο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
01 Δεκεμβρίου 2014 | Επενδύοντας στην Ελλάδα
Συνέντευξη με τον Αντιπρόεδρο και CEO της ΠΛΑΙΣΙΟ COMPURTERS

Για εμάς η κρίση ξεκίνησε το 2005, όταν μπήκαν στην ελληνική αγορά τεχνολογίας οι τρεις μεγαλύτεροι πολυεθνικοί retailers.

Μιλάμε για παίκτες με πολύ ισχυρότερη διαπραγματευτική δύναμη από τη δική μας και τεράστια marketing budget για παγκόσμια διαφήμιση. Εταιρείες που μπορούσαν να εμφανίζουν ανάπτυξη ανοίγοντας πολλά καταστήματα, υπομένοντας για χρόνια τις ζημίες αυτής της στρατηγικής, κάτω από την ομπρέλα της μητρικής.
Τότε ήταν που μας θεωρούσαν ξεγραμμένους και ακουγόταν στην αγορά, όχι απλώς ότι θα χάσουμε την πρωτιά, αλλά ότι είμαστε «νεκροί».

Δέκα χρόνια μετά κάποιοι πολυεθνικοί έχουν αποχωρήσει από την Ελλάδα, κάποιοι έχουν συσσωρευμένες ζημιές πάνω από 135 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν και παίκτες στον κλάδο που πτώχευσαν. Αντίθετα, εμείς, αμιγώς ελληνική εταιρεία και χωρίς ενισχύσεις από το εξωτερικό, προχωρούμε με μέση αύξηση κερδοφορίας 27% κάθε χρόνο από το 2008 έως και σήμερα και ταυτόχρονη αύξηση μεριδίου αγοράς, χωρίς περικοπές στο ανθρώπινο δυναμικό.
Συγκεκριμένα, στο Πλαίσιο έχουμε ταυτόχρονη βελτίωση σε τρεις τομείς:

1. Ταμείο 52,2 εκατομμύρια ευρώ: η μείωση των αποθεμάτων και των απαιτήσεων μας εξασφάλισε ρευστότητα, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 52,2 εκατ. ευρώ το 2013, η οποία σε συνδυασμό με το χαμηλό ομολογιακό δανεισμό μάς επιτρέπει:
• να εκμεταλλευόμαστε τις ευκαιρίες που προκύπτουν
• να διασφαλίζουμε την απρόσκοπτη ανάπτυξή μας τώρα και στο μέλλον.

2. Κερδοφορία 14,3 εκατομμύρια ευρώ: η ετήσια κερδοφορία προ φόρων αυξάνεται κάθε χρόνο κατά 27% από το 2008 και μάλιστα έφθασε το 2013 τα 14,3 εκατομμύρια ευρώ. Βασικό ρόλο σε αυτό έπαιξαν:
• Η αξιολόγηση κάθε κόστους ξεχωριστά και η «επιλογή» μόνο εξόδων που οδηγούν σε βελτίωση της παροχής στον πελάτη
• Η συνεχής διαπραγμάτευση με όλους τους προμηθευτές και η ταυτόχρονη αξιοποίηση ευκαιριών
• Η επιτυχημένη πορεία του αποκλειστικού μας brand Turbo-X. Εκτός από το ότι είναι best value for money για τον καταναλωτή, τα Turbo-X είναι πηγή κερδοφορίας, η οποία επανεπενδύεται στη βελτίωση του ίδιου του Brand και στην ανάπτυξη της εταιρείας.

3. Μερίδιο αγοράς: τα επιτυχημένα προϊόντα και υπηρεσίες, σε συνδυασμό με τα σημαντικά προβλήματα του κλάδου λόγω κρίσης, μας επέτρεψε να κερδίζουμε σταθερά μερίδιο αγοράς. Για το 2013 για παράδειγμα, οι πωλήσεις μας κυμάνθηκαν στα επίπεδα της προηγούμενης χρήσης, τη στιγμή που όλος ο κλάδος κινήθηκε από -7% έως -15%.
Αυτά τα αποτελέσματα οφείλονται στη συστηματική μας επένδυση στους παρακάτω τομείς:

Υποδομές
Το 2009 εγκαινιάσαμε το Κέντρο Διοίκησης - Συναρμολόγησης - Logistics στη Μαγούλα Αττικής, έναν ιδιόκτητο χώρο 22.500 τ.μ., συνολικής επένδυσης περίπου 30.000.000 ευρώ. Στη Μαγούλα βρίσκεται το Logistics center της εταιρείας -πλήρως αυτοματοποιημένο- και 25.000 είδη Γραφείου και Τεχνολογίας. Επίσης, λειτουργεί υπερσύγχρονη γραμμή συναρμολόγησης με παραγωγική δυναμικότητα 350.000 Η/Υ ετησίως, καθώς και το κεντρικό service. Τέλος, λειτουργεί και κατάστημα 1.200 τ.μ., ενώ εκεί στεγάζεται και η Διοίκηση.

Manutailer ιδιότητα
Στο Πλαίσιο δεν κάνουμε απλώς μεταπώληση προϊόντων σαν τις συνηθισμένες αλυσίδες• είμαστε Manutailers (από το manufacturer και retailer). Συγκεκριμένα, στη γραμμή παραγωγής Η/Υ στη Μαγούλα κάνουμε τη σύνθεση των Turbo-X υπολογιστών, οι οποίοι ενσωματώνουν κάθε νέα τεχνολογία από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας της. Για να το πετύχουμε αυτό, συνεργαζόμαστε απευθείας με κορυφαία διεθνή brands στο κομμάτι των εξαρτημάτων, όπως για παράδειγμα οι Intel επεξεργαστές. Με το disintermediation πετυχαίνουμε: πρώτον, να έχουν πάντα τα Turbo-X προϊόντα τεχνολογία αιχμής από την πρώτη μέρα, δεύτερον, να τα προσφέρουμε σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές.

Brand Building
Αυτήν τη στιγμή στην ελληνική αγορά, η μάρκα Turbo-X, που δημιουργήσαμε το 1986, είναι No1 σε Desktop, No3 σε Laptop και Νο3 σε Tablet για το 2013. Αυτό οφείλεται στο ότι διαθέτουν πολύ δυνατά χαρακτηριστικά σε πολύ χαμηλές τιμές σε σχέση με τα ανταγωνιστικά προϊόντα. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Βασικό ρόλο στην επιτυχία του Turbo-X είναι ότι χτίζουμε το Brand μέρα με τη μέρα. Δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση στο design του προϊόντος και στη λειτουργικότητά του. Εμπλουτίζουμε την γκάμα συνεχώς και μπαίνουμε σε νέες κατηγορίες (Τηλεοράσεις, Smartphones κ.ά.), με καινοτόμα προϊόντα και λύσεις. Φροντίζουμε πολύ τις after sales υπηρεσίες, ώστε ο πελάτης να το προτιμά με κλειστά τα μάτια.

Service
Υπάρχουν 21 σημεία τεχνικής υποστήριξης σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, στα οποία ελέγχονται, αναβαθμίζονται και επισκευάζονται όλα τα Turbo-X προϊόντα. Πιο συγκεκριμένα, 80 συνολικά εξειδικευμένοι τεχνικοί παρέχουν:

  •      Service σε 4 ώρες
  •      Αναβάθμιση σε 4 ώρες
  •      Δωρεάν τηλεφωνική υποστήριξη (12 ώρες καθημερινά, 6 ημέρες την εβδομάδα)
  •      Δυνατότητα σύνθεσης υπολογιστή στα μέτρα του πελάτη

Εμπειρία του καταναλωτή
Συνεχίσαμε να βελτιώνουμε συνεχώς όλα μας τα κανάλια διάθεσης (καταστήματα, plaisio.gr, μηνιαίοι κατάλογοι, Β2Β, direct sales), ώστε ο καταναλωτής να εισπράττει αφενός πάντα μία φρέσκια εμπειρία, αφετέρου καινοτόμους και εξατομικευμένες υπηρεσίες. Φροντίζουμε επίσης να διαθέτουμε νέα προϊόντα στις καλύτερες τιμές.  

Έχουμε ειδικό Β2Β τμήμα, το οποίο εξυπηρετεί 160.000 πελάτες-επιχειρήσεις, από τον Soho μέχρι και τη μεγαλύτερη Α.Ε. με πλήρως εξατομικευμένη επικοινωνία. Επίσης, εκδίδουμε ειδικά έντυπα με ενημερωτικό περιεχόμενο για όλες τις νέες τεχνολογίες.

Επενδύοντας σε αυτούς τους τομείς καταφέραμε να κερδίσουμε τους καταναλωτές, χωρίς ούτε ένα νέο κατάστημα και να αυξήσουμε την κερδοφορία παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό και κόντρα στην πολύ δύσκολη κατάσταση της χώρας.  

Έτσι, δεν αναγκαστήκαμε να κάνουμε περικοπές ούτε στο ανθρώπινο δυναμικό ούτε σε μισθούς, παροχές και εκπαίδευση. Αντιθέτως, συνεχίσαμε να προσλαμβάνουμε με μισθούς προ κρίσης, να επιβραβεύουμε με κάθε τρόπο την Ομάδα και να επενδύουμε στην ανάπτυξη των ανθρώπων μας με συνεχή εκπαίδευση.

ΠΛΑΙΣΙΟ με μια ματιά
1969: Ο Γιώργος Γεράρδος, φοιτητής ακόμα τότε, ανοίγει στη Στουρνάρη το πρώτο «Πλαίσιο» σε μόλις 12 τ.μ., με 80.000 δραχμές δανεικά.

2013: Το Πλαίσιο παραμένει αμιγώς ελληνική εταιρεία, με πάνω από το 80% να ανοίκει στην οικογένεια Γεράρδων, απασχολεί πάνω από 1.100 εργαζομένους και διαθέτει προϊόντα Τεχνολογίας, Τηλεφωνίας και είδη Γραφείου. Λειτουργεί 25 καταστήματα σε μεγάλες πόλεις όλης της Ελλάδας και ένα στη Βουλγαρία, συνολικής επιφάνειας 30.000 τ.μ. και τζίρο 282,7 εκατομμυρίων ευρώ για το 2013.

Στα 45 χρόνια πορείας η επιβράβευση ήρθε, πέρα από τη σταθερή προτίμηση των καταναλωτών, και με δεκάδες βραβεία -περισσότερα από 40- σε ελληνικούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ενδεικτικές διακρίσεις:

• Βράβευση στα European Business Awards 2013/14, ως μία από τις 10 κορυφαίες εταιρείες με τζίρο άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ, που μας έβαλε στη λίστα των 100 top εταιρειών από ολόκληρη την Ευρώπη

• Ανάδειξη επί 8 συναπτά έτη (1999-2007) στις 500 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες της Ευρώπης

• Βραβείο «Ηλεκτρονικού Επιχειρείν» από το ΕΒΕΑ (2009)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ