Στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ το γεωτρύπανο της Exxon Mobil

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
12 Νοεμβρίου 2018 | Κόσμος
Tο υπερσύγχρονο γεωτρύπανο Stena Ice Max της Exxon Mobil κατέπλευσε το βράδυ της Κυριακής, νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, στο στόχο «Δελφίνη», στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ ακολουθούν πλοία υποστήριξης που βρίσκοναι εν πλω για τη μεταφορά των πρώτων προμηθειών και εξοπλισμού.

Tο υπερσύγχρονο γεωτρύπανο Stena Ice Max της Exxon Mobil κατέπλευσε το βράδυ της Κυριακής, νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, στο στόχο «Δελφίνη», στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ ακολουθούν πλοία υποστήριξης που βρίσκοναι εν πλω για τη μεταφορά των πρώτων προμηθειών και εξοπλισμού. Αμέσως θα ξεκινήσει διαδικασίες εντοπισμού του ακριβούς σημείου που θα γίνει η πρώτη γεώτρηση για λογαριασμό της κοινοπραξίας ExxonMobil και Qatar Petroleum.

Η περιοχή έχει δεσμευτεί με Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν υπήρξε οποιαδήποτε προσέγγιση από τούρκικα σκάφη. Η Navtex θα είνει σε ισχύ μέχρι τις 25 Νοεμβρίου και σε αυτό το διάστημα απαγορεύεται η ναυσιπλοΐα σε ακτίνα 500 μέτρων γύρω από το γεωτρύπανο, ενώ η είσοδος σε αυτήν συνιστά ποινικό αδίκημα.

Σημειώνεται ότι η Exxon Mobil θα προχωρήσει σε δυο γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10.

Η πρώτη ξεκινά εντός των ημερών και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και η δεύτερη θ’ αρχίσει σχεδόν αμέσως μετά και θα ολοκληρωθεί τέλος Ιανουαρίου. Από το μέγεθος των ανακαλύψεων θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα.

Το γεωτρύπανο Stena Ice Max θεωρείται ένα από τα καλύτερα και σύγχρονα γεωτρύπανα του πλανήτη, το οποίο μπορεί να τρυπά σε μεγάλα βάθη και σε μεταβαλλόμενες συνθήκες ισχυρών και διαφορετικών πιέσεων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου πυκνή είναι η κίνηση πολεμικών πλοίων. Από τις ΗΠΑ, πέραν από το στόλο που «εδρεύει» μονίμως, υπάρχει ανοικτά της Κύπρου μια φρεγάτα.

Παράλληλα, υπάρχει ελληνική, γαλλική και ρωσική παρουσία καθώς και μια σειρά άλλων χωρών που μετέχουν στην UNFIL (Γερμανία, Ιταλία κ.λπ).

Πηγή: economy365.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ