Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα εξόντωσε συστηματικά Τούρκους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
08 Νοεμβρίου 2019 | Κόσμος
Νέα προκλητική ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αρμενία, όπου κατηγορεί την Ελλάδα για «θηριωδίες κατά Τούρκων και άλλων πολιτών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», «συστηματική εξόντωση Τούρκων και μουσουλμάνων» αλλά και «απάνθρωπες πρακτικές κατά τουρκικών μειονοτήτων» σήμερα.

 

«Διαμηνύουμε προς τη φίλη και γείτονα Τουρκία ότι θα ήταν προς το συμφέρον της και υπέρ της ενίσχυσης του διεθνούς της κύρους μια γενναία έκφραση συγγνώμης για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που διέπραξαν άφρονες ηγεσίες της στο παρελθόν, τόσο εναντίον των Αρμενίων όσο και εναντίον των Ελλήνων», είχε δηλώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Αρμενίας Αρμέν Σαρκισιάν, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στο Ερεβάν, στις 5 Νοεμβρίου.

Η ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι έχει ως εξής:

«Βλέπουμε πως η Ελλάδα συνεχίζει να τάσσεται στο πλευρό των εχθρικών κύκλων κατά της Τουρκίας και να στηρίζει την αβάσιμη στάση και τους ισχυρισμούς τους.

Η Τουρκία δεν ξέχασε ποτέ τις θηριωδίες που διέπραξε η Ελλάδα κατά Τούρκων και άλλων πολιτών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Από αυτή την άποψη, είναι πασίγνωστο γεγονός πως η Ελλάδα είχε εξοντώσει συστηματικά Τούρκους και μουσουλμάνους στην περιοχή κατά τη διάρκεια και μετά την περίοδο της ανεξαρτησίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ακόμα και σήμερα, η Ελλάδα συνεχίζει τις απάνθρωπες πρακτικές της κατά των τουρκικών μειονοτήτων της, φτάνοντας μέχρι την τιμωρία Μουφτήδων με φυλάκιση για την τέλεση μιας προσευχής Παρασκευής (σ.τ.μ στις 5 Νοεμβρίου, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης έκρινε ένοχο τον ψευδομουφτή Κομοτηνής Ιμπραχίμ Σερίφ για αντιποίηση αρχής καθώς τέλεσε προσευχή της Παρασκευής σε χωριό του Έβρου, και τον καταδίκασε σε 80 ημέρες εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης).

Η Τουρκία, που πιστεύει στην αναγκαιότητα να παίρνουμε από την ιστορία μαθήματα ειρήνης και αδελφότητας αντί της εχθρότητας, γνωρίζει πολύ καλά τις εν λόγω ιστορικές πραγματικότητες.

Με την ευκαιρία αυτή, υπενθυμίζουμε στην Ελλάδα για μια ακόμα φορά ότι δεν μπορεί να ωφεληθεί από τη στήριξη ενεργειών και πολιτικών κατά της χώρας μας. Της ζητούμε να ενεργήσει πιο υπεύθυνα αφού θεωρούμε πως η φιλία και η καλή γειτονία είναι ο μόνος τρόπος για να προάγουμε την ειρήνη, τη σταθερότητα και την πρόνοια στην περιοχή.

Από την άλλη πλευρά, η θέση της Τουρκίας αναφορικά με τα γεγονότα του 1915 ετέθη ξεκάθαρα από την ανακοίνωση της Α.Ε. Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 23 Απριλίου 2014, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργού. Δεν υπάρχει ανάγκη περαιτέρω εξηγήσεων επί του ζητήματος αυτού».

Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: Η επιμονή της Τουρκίας να διαστρεβλώνει την Ιστορία δεν αρμόζει σε ένα σύγχρονο κράτος

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Α. Γεννηματάς δήλωσε τα εξής:

Η επιμονή της Τουρκίας να διαστρεβλώνει την Ιστορία δεν αρμόζει σε ένα σύγχρονο κράτος.

Την καλούμε να αναλογιστεί τις ιστορικές της ευθύνες, ιδιαίτερα αναφορικά με τη συμπεριφορά της έναντι της ελληνικής μειονότητας.

Ας ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας και ας εργαστεί επιτέλους για την εδραίωση σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή μας και, βέβαια, της ευρωπαϊκής της προοπτικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ