Παγκόσμια ανησυχία: ΗΠΑ και Ιράν αναφέρουν πλέον ανοιχτά την λέξη «πόλεμος»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
19 Σεπτεμβρίου 2019 | Κόσμος
Από το βράδυ της Τετάρτης οι ΗΠΑ και Τεχεράνη αναφέρουν πλέον ανοιχτά την λέξη «πόλεμος» εγείροντας της παγκόσμια ανησυχία για μία νέα σύρραξη στον Κόλπο.«Υπάρχουν πολλές επιλογές. Υπάρχει η έσχατη επιλογή - το να πάμε σε... πόλεμο - και υπάρχουν και επιλογές πολύ μικρότερες από αυτό. Και θα δούμε» απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους από το Λος Άντζελες, αναφερόμενος σε μια πιθανή στρατιωτική απάντηση στο Ιράν.

Την ίδια ώρα, από την Σαουδική Αραβία όπου έφτασε για συζητήσεις με τους συμμάχους στον Κόλπο, ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, περιέγραψε την επίθεση του Ιράν ως «πράξη πολέμου» κατά του βασιλείου.

Απατώντας στον Τραμπ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τεχεράνης Τζαβάντ Ζαρίφ σε συνέντευξή του στο CNN, προειδοποίησε ότι το αποτέλεσμα οποιουδήποτε στρατιωτικού πλήγματος από τις ΗΠΑ ή την Σαουδική Αραβία κατά του Ιράν, «θα είχε ως αποτέλεσμα έναν γενικευμένο πόλεμο».

Την ίδια ώρα - και εν μέσω των κλιμακούμενων εντάσεων μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον - το Ιράν ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει την ετήσια στρατιωτική παρέλασή του στις 22 Σεπτεμβρίου στον Κόλπο, με τη συμμετοχή 200 φρεγατών και ταχύπλοων, με την ευκαιρία της επετείου από την έναρξη του πολέμου Ιράν-Ιράκ, το 1980.

Το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Fars ανέφερε ότι θα γίνουν κοινές ασκήσεις με τη συμμετοχή του τακτικού στρατού και των ναυτικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ