Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν θέλουν ειρηνική επίλυση στη Μέση Ανατολή

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
20 Σεπτεμβρίου 2019 | Κόσμος
Οι ΗΠΑ δεν θέλουν ειρηνική επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τον Ιρανό Υπουργό Εξωτερικών.

Μικρό καλάθι κρατά ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν για την πρωτοβουλία των ΗΠΑ να σχηματίσουν έναν συνασπισμό που στόχο έχει «μια ειρηνική επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή». Ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ επιτέθηκε στην Ουάσινγκτον, παρουσιάζοντας παράλληλα τις πρωτοβουλίες της Τεχεράνης για το θέμα αυτό. Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε μετά τις επιθέσεις με drones σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας. Την ευθύνη ανέλαβαν οι αντάρτες Χούτι στην Υεμένη, ωστόσο τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Σαουδική Αραβία θεωρούν πραγματικό υπεύθυνο το Ιράν.

«Συνασπισμός για την ειρηνική επίλυση;», διερωτήθηκε ο Ζαρίφ σε ανάρτησή του στο Twitter, στην οποία παρουσίασε τις οκτώ διπλωματικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Τεχεράνη από το 1985 και μετά, συμπεριλαμβανομένου ενός ειρηνευτικού σχεδίου για την Υεμένη το 2015 και μιας συμφωνίας μη επίθεσης για την περιοχή του Κόλπου, την οποία είχε προτείνει νωρίτερα.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι πρόκειται να συστήσουν έναν συνασπισμό για να αντιμετωπίσει τις απειλές από το Ιράν, μετά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να σχηματίσουν «έναν συνασπισμό που θα έχει στόχο την επίτευξη ειρήνης και μιας ειρηνικής επίλυσης».

Σε άλλη του ανάρτηση στο Twitter ο Ζαρίφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι θεωρούν πιο σημαντικό το πετρέλαιο από τους ανθρώπους στη Μέση Ανατολή.

«Αραβικό αίμα έναντι αραβικού πετρελαίου: Ένας οδηγός για την αμερικανική πολιτική: 4 χρόνια ανηλεών βομβαρδισμών στην Υεμένη, 100.000 νεκροί Υεμενίτες, 20 εκατομμύρια υποσιτισμένοι Υεμενίτες, 2,3 εκατομμύρια κρούσματα χολέρας, "λευκή επιταγή" για τους ενόχους» έγραψε ο Ιρανός υπουργός.

«Ανταποδοτικό πλήγμα από την Υεμένη εναντίον δεξαμενών πετρελαίου = Απαράδεκτη "πράξη πολέμου"» πρόσθεσε, αναφερόμενος στην επίθεση της 14ης Σεπτεμβρίου εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας, την οποία ο Πομπέο χαρακτήρισε «πράξη πολέμου» εναντίον της χώρας με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου παγκοσμίως.

Ο Πομπέο εξήγησε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιθυμεί ειρηνική λύση στην κρίση, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες για τον προτεινόμενο συνασπισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ