Η νέα Πρόεδρος της ΕΚΤ για πρώτη φορά στην επιτροπή Οικονομικών του ΕΚ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
03 Δεκεμβρίου 2019 | Κόσμος
Η Κριστίν Λαγκάρντ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα μέσα του Οκτωβρίου, στην πρώτη της ακρόαση από την Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ερωτήσεις σχετικά με το πώς η ΕΚΤ ανταποκρίνεται στην απειλή της κλιματικής αλλαγής, ήταν το επαναλαμβανόμενο θέμα τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της νέας ακρόασης του Προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας στο Κοινοβούλιο. Οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα πλαίσια του πολιτικού φάσματος, ήθελαν να μάθουν πώς η ΕΚΤ μπορεί να συμπεριλάβει στη νομισματική πολιτική της δράση για την αλλαγή του κλίματος και αν θα σταματήσει να υποστηρίζει μη βιώσιμες εταιρείες μέσω του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων.

Η κ. Lagarde επεσήμανε ότι το θέμα του κλίματος, παρά το δευτερεύον της προστασίας της σταθερότητας των τιμών, θα συμπεριληφθεί στα μακροοικονομικά μοντέλα της ΕΚΤ και θα ληφθεί υπόψη κατά την αξιολόγηση των κινδύνων και την εποπτεία των τραπεζών της ΕΕ. Υπενθύμισε επίσης στους ευρωβουλευτές ότι η ΕΚΤ είναι ο κύριος αγοραστής ομολόγων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ο οποίος δεσμεύτηκε να καταργήσει σταδιακά τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα.

Πληθωρισμός, πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, ψηφιακά νομίσματα

Με την προγραμματισμένη στρατηγική αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, οι βουλευτές του ΕΚ ρώτησαν για τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, τα όρια για το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων και τις προοπτικές για τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης. Η Πρόεδρος Lagarde συμφώνησε ότι, κατά τη διάρκεια της στρατηγικής αναθεώρησης, θα πρέπει να εξεταστούν όλα τα προαναφερθέντα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του σημερινού στόχου πληθωρισμού κοντά στο 2%, καθώς και της δημοσιονομικής ικανότητας της ζώνης του ευρώ.

Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για την αργή αντίδραση της ΕΚΤ στις διαταραχές των παγκόσμιων τεχνολογικών εξελίξεων, όπως οι "σταθερές εισαγωγές", οι οποίες αποτελούν ευκαιρία για φτηνές και γρήγορες διασυνοριακές πληρωμές, αλλά ταυτόχρονα δημιουργούν κινδύνους για την προστασία των καταναλωτών. Η κα Lagarde απάντησε ότι η ΕΚΤ είναι προσεκτική στις τεχνολογικές εξελίξεις, διεξάγει ερευνητικά έργα σε ψηφιακά κέρματα, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων που ενδέχεται να θέσει για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ασφάλεια του νομισματικού συστήματος και για τους μεμονωμένους πελάτες.

Τέλος, η κα Lagarde επανέλαβε τη δέσμευσή της για διάλογο με το ΕΚ και ειδικότερα με την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων, δηλώνοντας ότι μια τέτοια αμφίδρομη επικοινωνία την φέρνει πιο κοντά στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι πολιτικές αποφάσεις της ΕΚΤ επηρεάζουν τους απλούς πολίτες που αντιπροσωπεύουν οι ευρωβουλευτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ