Ερντογάν: Βάζει φίμωτρο σε Facebook και Twitter με νέο νόμο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
29 Ιουλίου 2020 | Κόσμος
Το τουρκικό κοινοβούλιο υπερψήφισε το νομοσχέδιο που υποχρεώνει σόσιαλ μίντια, όπως το Twitter και το Facebook, να έχουν εκπρόσωπό τους στην Τουρκία και να υπακούν στις αποφάσεις τουρκικών δικαστηρίων για την απομάκρυνση περιεχομένου υπό την απειλή αυστηρών κυρώσεων. 

 

Σύμφωνα με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), στόχος του νομοσχεδίου είναι να σταματήσουν «οι προσβολές» μέσω Διαδικτύου. Στις αρχές Ιουλίου ο Ερντογάν είχε ζητήσει να «μπουν σε τάξη»τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όταν η κόρη του και ο γαμπρός του έγιναν στόχος προσβλητικών σχολίων στο Twitter.

Το νομοσχέδιο προκαλεί την ανησυχία πολλών χρηστών, ενώ μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγορούν τον Ερντογάν ότι προσπαθεί να φιμώσει τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, έναν από τους λίγους χώρους όπου εξακολουθούν να ακούγονται επικριτικές φωνές κατά της κυβέρνησης στην Τουρκία. «Τα κοινωνικά δίκτυα είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο για πολλούς ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν για να ενημερώνονται. Αυτό το νομοσχέδιο προμηνύει μια ζοφερή περίοδο λογοκρισίας στο διαδίκτυο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Οι τουρκικές αρχές ήδη παρακολουθούν στενά το Twitter και το Facebook, ενώ πολλές δίκες για «προσβολή του αρχηγού του κράτους» και διασπορά «τρομοκρατικής προπαγάνδας» βασίζονται αποκλειστικά σε μία ή μερικές αναρτήσεις στο Twitter.

Οι ΜΚΟ ανησυχούν ότι η περαιτέρω υπονόμευση της ελευθερίας του λόγου στην Τουρκία και ο αυξημένος έλεγχος στα σόσιαλ μίντια, περιορίζει ακόμη περισσότερο την πρόσβαση των Τούρκων σε ανεξάρτητη πληροφόρηση ή σε επικριτικές φωνές εναντίον της κυβέρνησης, σε μια χώρα όπου ήδη κυριαρχεί ο φιλοκυβερνητικός Τύπος.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη «έκθεση για τη διαφάνεια» του Twitter, η Τουρκία βρισκόταν το πρώτο εξάμηνο του 2019 στην πρώτη θέση των χωρών που είχαν ζητήσει από το μέσο να αποσύρει περιεχόμενο, με περισσότερα από 6.000 αιτήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ