Γιατί η Nike έφυγε από το Amazon

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
14 Νοεμβρίου 2019 | Κόσμος
Ποιοι ήταν οι λόγοι που έσπρωξαν την Nike να τερματίσει τη συνεργασία της με την Amazon.

Οι δύο εταιρείες έδωσαν τα χέρια το 2017, σε μια συμφωνία που αφορούσε την απευθείας πώληση των προϊόντων της Nike μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας ηλεκτρονικών αγορών.
Σχεδόν δυο χρόνια μετά το "διαζύγιο" Νike - Amazon έρχεται σε μια εποχή που ο γίγαντας των αθλητικών ειδών αναθεωρεί τη στρατηγική μάρκετινγκ επικεντρώνοντας στην προώθηση των πωλήσεών του μέσω των δικών του καναλιών. Η Νike αναπτύσσει τόσο όσο τις ηλεκτρονικές πωλήσεις μέσω του www.nike.com, από όπου προβάλλει, μεταξύ άλλων, τα εξατομικευμένα προϊόντα της, όσο και μέσω της ανάπτυξης νέων concept καταστημάτων που δίνουν έμφαση στην καταναλωτική εμπειρία.

Tην ίδια στιγμή η εταιρεία προχώρησε στην αλλαγή του CEO της, προσλαμβάνοντας τον πρώην CEO της eBay, John Donahoe, ένα έμπειρο μάνατζερ που εκτιμάται ότι θα διπλασιάσει τις ηλεκτρονικές της πωλήσεις και δίνει τον τόνο για τη νέα εποχή που έρχεται στην εταιρεία.

Αρκετές εταιρείες προβληματίζονται για το αν θα πρέπει να έχουν παρουσία στο Amazon με απευθείας πωλήσεις, καθώς μέσω της πλατφόρμας διακινείται ένας σημαντικός όγκος προϊόντων "μαϊμούδων" πλήττοντας την εικόνα και την αξιοπιστία των brand τους.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι δυναμικές κινήσεις της Αμερικάνικης Ένωσης Ρούχων και Υποδημάτων, η οποία έκανε ελέγχους στην πλατφόρμα εντοπίζοντας μια σειρά retailers που καταπατούσαν τους νόμους πνευματικής ιδιοκτησίας.


Σύμφωνα με αναλυτές η Nike δίνει μεγάλη βάση στην ακεραιότητα του brand, ενώ η απευθείας στρατηγική πωλήσεων μέσω διαδικτύου τα τελευταία τρίμηνα έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα κερδοφόρα καταγράφοντας ισχυρές επιδόσεις. Το τελευταίο τρίμηνο το digital κομμάτι αυξήθηκε κατά 42% ενώ σημαντική ήταν και η συνεισφορά του application της Nike. Τα στελέχη της εκτιμούν ότι το κομμάτι αυτό έχει τη δυναμική να αποφέρει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ