Λευκό-Μπλε-Χρυσό: Τα τρία χρώματα του εμβλήματος της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων (φώτο)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
27 Ιουνίου 2019 | Φήμες & Ψίθυροι
Με προεδρικό διάταγμα, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως καθορίζεται η εσωτερική διάρθρωση, η λειτουργία και τα καθήκοντα των οργάνων της Ενιαίας Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, ενώ θεσπίζεται και το σχετικό έμβλημα αυτής

Με προεδρικό διάταγμα, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως καθορίζεται η εσωτερική διάρθρωση, η λειτουργία και τα καθήκοντα των οργάνων της Ενιαίας Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, ενώ θεσπίζεται και το σχετικό έμβλημα αυτής. Το έμβλημα είναι κυκλικού σχήματος, στην περίμετρο του οποίου αναγράφεται «ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ» σε γραμματοσειρά χρώματος μπλε και ακολουθούν οι λέξεις «ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ», «ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ» και «ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ» σε γραμματοσειρά χρυσού χρώματος, διαχωριζόμενες από τέσσερα αστέρια ίδιου χρυσού χρώματος. Στο εσωτερικό του εμβλήματος και εντός κυκλικού φόντου ακτινωτών γραμμών μπλε χρώματος, απεικονίζεται τριπλή ασπίδα που αντιπροσωπεύει τα τρία Σώματα που στελεχώνουν την Υπηρεσία με εναλλαγές χρωμάτων μπλε, χρυσού και μπλε, με λευκό ανάμεσά τους. Στο κέντρο της ασπίδας βρίσκεται σταυρός λευκού χρώματος και ένα σπαθί μπλε χρώματος στραμμένο προς το έδαφος με σταυροειδή φυλακτήρα, από τον οποίο κρέμεται ζυγαριά λευκού χρώματος, σύμβολα που εικονογραφούν τις βασικές αξίες Δικαιοσύνη, Διαφάνεια και Ακεραιότητα. 

Υπενυθυμίζεται ότι η κυβέρνηση με σχετική τροπολογία προχώρησε στη σύσταση ενιαίας Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η κατάθεση της τροπολογίας αποτελεί υλοποίηση μιας απόφασης της κυβέρνησης, που είχε προαναγγελθεί εδώ και καιρό και η οποία έχει στόχο την δημιουργία ενός θεσμοθετημένου μηχανισμού για μια ολιστική και όχι κατακερματισμένη αντιμετώπιση της διαφθοράς στα Σώματα Ασφαλείας και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Η ενιαία Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας (Υ.Ε.Υ.Σ.Α.), σύμφωνα με την τροπολογία, αποτελεί συγχώνευση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, η οποία έχει ήδη τον έλεγχο για θέματα διαφθοράς σε όλο τον δημόσιο τομέα και με μεγάλη εμπειρία σε αυτό και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Επίσης, καλύπτει και ένα κενό στην καταπολέμηση της διαφθοράς στη χώρα, δεδομένου ότι ενσωματώνονται σε αυτήν και οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Επιθεώρησης και Ελέγχου του Πυροσβεστικού Σώματος, η οποία δεν έχει ακόμα συσταθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ