«Εφιάλτης» τα «κόκκινα» δάνεια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
15 Οκτωβρίου 2014 | Φήμες & Ψίθυροι
Τα «κόκκινα» δάνεια παραμένουν ο μεγαλύτερος «εφιάλτης» για τις ελληνικές τράπεζες.

Τα «κόκκινα» δάνεια παραμένουν ο μεγαλύτερος «εφιάλτης» για τις ελληνικές τράπεζες και συνεχίζουν να τις επιβαρύνουν παρά την ανακεφαλαιοποίηση και την πρόοδο των σχεδίων αναδιάρθρωσης, υπογραμμίζει η Fitch.

Σύμφωνα με το διεθνή οίκο, η οικονομική κατάσταση των τραπεζών είναι επιβαρημένη παρά τις όποιες προσπάθειες τόνωσης των κεφαλαιακών απαιτήσεων, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες το αποτέλεσμα των stress tests να δείξει πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες, ιδίως εάν δεν συμπεριληφθούν οι τρέχουσες ενέργειες αναδιάρθρωσης και ο αναβαλλόμενος φόρος.

«Το βασικό μας σενάριο είναι ότι οι τράπεζες θα καλύψουν τα όποια κενά από τις αγορές, όπως συνέβη το πρώτο εξάμηνο του 2014, μετά το stress test της ΤτΕ, και δεν θα προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που έχει διαθέσιμα κεφάλαια ύψους 11 δισ.», υπογραμμίζει η Fitch. Ο διεθνής οίκος, ωστόσο, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ότι στην περίπτωση που προκύψουν σημαντικά κεφαλαιακά ελλείμματα στις τράπεζες τα οποία δεν θα μπορούν να καλυφθούν βραχυπρόθεσμα μέσω κινήσεων αναδιάρθρωσης, ενδέχεται να υπάρξουν υποβαθμίσεις.

Επισημαίνεται ότι η αξιολόγηση των τραπεζών είναι (Β-). Τονίζει ότι τα μεγάλα χαρτοφυλάκια εξυπηρετούμενων δανείων καθιστούν τους τραπεζικούς ισολογισμούς ευάλωτους στις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην ελληνική οικονομία. Τα «κόκκινα» δάνεια κυμαίνονται μεταξύ 29,7% επί του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου στην Εθνική και έως 45,6% στην Alpha Bank. Την ίδια στιγμή, η κάλυψη των δανείων παραμένει χαμηλή, κάτω του 47%, υπογραμμίζει η Fitch, τονίζοντας ότι η τάση στην αγορά ακινήτων παραμένει πτωτική, πιέζοντας περαιτέρω τις αποτιμήσεις των εχεγγύων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ