Ανησυχούν για τις δηλώσεις στο υπουργείο Οικονομικών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
12 Ιουνίου 2014 | Φήμες & Ψίθυροι
Αυτό που φοβούνται στο υπουργείο Οικονομικών είναι ότι ο μεγάλος όγκος των φορολογικών δηλώσεων θα υποβληθεί τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου.

Αυτό που φοβούνται στο υπουργείο Οικονομικών είναι ότι ο μεγάλος όγκος των φορολογικών δηλώσεων θα υποβληθεί τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου (η προθεσμία λήγει κανονικά στις 30/6) και τότε δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν προβλήματα υπερφόρτωσης του συστήματος και να μπλοκάρει η διαδικασία υποβολής.

Ωστόσο, έχει αποφασιστεί ότι θα διατηρηθούν οι ημερομηνίες πληρωμής των φόρων. Δηλαδή, κάποιος που θα υποβάλει τη δήλωσή του στις 31 Ιουλίου θα γνωρίζει την ίδια στιγμή το ποσό που θα πρέπει να πληρώσει. Το ποσό της πρώτης δόσης ή ολόκληρο -εφόσον το επιθυμεί- θα πρέπει να το καταβάλει την ίδια μέρα.

Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων μέχρι σήμερα, δηλαδή 18 ημέρες προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία, μόλις το 35% των φυσικών προσώπων έχει υποβάλει τη φορολογική δήλωση. Συγκεκριμένα, έχουν υποβληθεί 1.974.327 δηλώσεις σε σύνολο 5.550.000 δηλώσεων που υπολογίζεται να υποβληθούν φέτος. Από τους 1.974.327 φορολογουμένους που έχουν υποβάλει τις φορολογικές τους δηλώσεις προκύπτει ότι 748.884 καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2013, ενώ 6 στους 10 είτε έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό είτε δικαιούνται επιστροφή φόρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ