ΓΕΕΘΑ: Tι απαντά στις φήμες ήπιας σύγκρουσης ελληνικής φρεγάτας με συνοδεία του Oruc Reis

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
13 Αυγούστου 2020 | Φήμες & Ψίθυροι
Οι φήμες που κυκλοφόρησαν και όσα αναφέρουν εξειδικευμένες ιστοσελίδες για ζητήματα άμυνας

Πληροφορίες για ένταση της φρεγάτας Λήμνος με τουρκικό πλοίο διακινήθηκαν την Τετάρτη 12 Αυγούστου.

Λέγεται για την ακρίβεια ότι τα δυο πλοία «φιλήθηκαν» την Τρίτη (11/8), δηλαδή σε γλώσσα αργκό σημαίνει ότι με κάποιον τρόπο ακούμπησαν χωρίς απαραίτητα να έχουν συγκρουστεί.

Κάτι τέτοιο είναι δυνατόν να συμβεί όταν εκτελούν ελιγμούς σε πολύ μικρό χώρο όπως στην επίμαχη περιοχή που έχει βγει το Oruc Reis και υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση πολεμικών πλοίων.

Απ’ όσα γνωρίζει ο εκπρόσωπος του ΓΕΝ, δεν προκύπτει κάτι για σύγκρουση πλοίων.

Ο δε εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ υποστήριξε ότι δεν έχει υπόψη του κάποιο τέτοιο περιστατικό

Σύμφωνα πάντως με δημοσιεύματα ιστοσελίδων που ασχολούνται με θέματα άμυνας, στελέχη από το υπουργείο εθνικής άμυνας τα οποία θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, επιβεβαιώνουν το περιστατικό, αλλά αφήνουν να εννοηθεί ότι έχει επέλθει μια σιωπηρή συμφωνία να μην πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Πάντως, σε συνδυασμό με ανάλογη ένταση που σημειώθηκε την πρώτη ημέρα ανάμεσα σε τουρκικό πολεμικό πλοίο και την φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς, με το πρώτο να ειδοποιεί το ελληνικό πλοίο ότι έχει πλησιάσει πολύ επικίνδυνα, φαίνεται ότι θα πρέπει να υπάρχει αρκετή ένταση στην περιοχή.

Μάλιστα φέρεται να του επανέλαβε πως σύμφωνα με τη NAVTEX που είχαν εκδώσει οι Τούρκοι θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση πάνω από 6 ναυτικά μίλια από το τουρκικό ερευνητικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία δείχνουν να επιθυμούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους σε τέτοιου τύπου εντάσεις και προφανώς και οι δυο πλευρές απεύχονται ένα ατύχημα που θα μπορούσε να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις κρίσης.

Ο κίνδυνος ενός ατυχήματος είναι πάντα αυξημένος με την συγκέντρωση τόσων πολλών πλοίων σε τόσο μικρό χώρο, όπως άλλωστε υπενθύμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του.

Η φρεγάτα Λήμνος, σύμφωνα με πληφορορίες είχε βρεθεί δίπλα στο Oruc Reis καθώς άλλαξε τα πλοία Νικηφόρος Φωκάς και Κανάρης, τα οποία ήταν τα πρώτα που έσπευσαν στο τουρκικό ερευνητικό όταν έπλεε πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ