Άδεια λειτουργίας σκοπευτηρίου ανοιχτού τύπου στον Σκορπιό

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
10 Οκτωβρίου 2019 | Φήμες & Ψίθυροι
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έδωσε το «πράσινο φώς» για τη λειτουργία σκοπευτηρίου στον Σκορπιό.


Η Περιφερειάρχης κ. Ρόδη Κράτσα υπέγραψε την απόφαση χορήγησης άδειας λειτουργίας ειδικής αθλητικής εγκατάστασης (Σκοπευτηρίου ανοιχτού τύπου) στον «Αθλητικό Σκοπευτικό Σύλλογο Σκορπιός» στη νήσο Σκορπιός δήμου Μεγανησίου της Π. Ε. Λευκάδας. Οι δραστηριότητες που θα ασκούνται είναι αγώνες και προπονήσεις. Η ισχύς της συγκεκριμένης άδειας είναι για χρονικό διάστημα δύο ετών.

Υπενθυμίζεται ότι το διάσημο θέρετρο του Σκορπιού θα μετατραπεί σε υπερπολυτελή τουριστική εγκατάσταση σύμφωνα με το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) που υποβλήθηκε στις υπηρεσίες του Δημοσίου. Η μονάδα θα αποτελείται από δύο ομάδες τουριστικών καταλυμάτων και τις συνοδευτικές εγκαταστάσεις τους, ενώ τη νέα ταυτότητα του νησιού ως προορισμού υψηλών προδιαγραφών θα συμπληρώνουν χώροι ευεξίας, πολυαθλητική εγκατάσταση στο κέντρο του νησιού, κέντρο ιππασίας ολυμπιακών προδιαγραφών, αγροτική φάρμα και νέες λιμενικές εγκαταστάσεις ώστε να φιλοξενείται περιορισμένος αριθμός μεγάλων γιοτ. Η υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου στις διαδικασίες στρατηγικών επενδύσεων εγκρίθηκε από την αρμόδια διυπουργική τον Νοέμβριο και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 12 Ιανουαρίου 2019.


Ορισμένα από τα ιδιαίτερα σημεία της επένδυσης:

 

  • Η μελέτη προβλέπει τρεις θέσεις κατασκευής λιμενικών έργων, με σκοπό να αυξηθεί η δυναμικότητα του νησιού.

 

  • Το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει τη διατήρηση και αναβάθμιση της υφιστάμενης αγροτικής φάρμας, στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού (γενικά το 29% της επιφάνειας του νησιού, δηλαδή περίπου 245 στρ., χαρακτηρίστηκε αγροτική έκταση). Εκεί θα δημιουργηθούν εγκαταστάσεις οικοτεχνικής προσομοίωσης παραγωγής προϊόντων, ενώ τα πολλαπλά υφιστάμενα κτίρια της φάρμας θα ανακαινιστούν και θα χρησιμοποιηθούν ως εργαστήρια επεξεργασίας των τοπικών αγροτικών και ζωικών προϊόντων, χώροι παραγωγής παραδοσιακών σκευασμάτων, στο πλαίσιο της δημιουργίας αγροτουριστικού/οικοτεχνικού τύπου φάρμας επίδειξης.

  • Σε περίοπτη θέση στο κέντρο του νησιού δημιουργείται μια πολυαθλητική εγκατάσταση (multi sports facility). Η εγκατάσταση οργανώνεται σε τρία επίπεδα, με γυμναστήριο, χώρο bowling, χώρο ηλεκτρονικού προσομοιωτή σκοποβολής εσωτερικού χώρου, γήπεδα ποδοσφαίρου 5x5 και τένις διεθνών προδιαγραφών, καθώς και με δραστηριότητες ιππασίας και σκοποβολής ανοικτού χώρου. Στη θέση αυτή θα κατασκευαστεί κινητό στέγαστρο στις θέσεις των θεατών, με αρχιτεκτονική σύνθεση που θα αποτελέσει τοπόσημο στο νησί. Οι εγκαταστάσεις σταυλισμού αλόγων στα δυτικά του νησιού θα συμπληρωθούν ώστε να έχουν χωρητικότητα 10 ίππων και θα μετατραπούν σε ιππικό κέντρο με αρένα ιππασίας ολυμπιακών προδιαγραφών.

 

  • Για το άθλημα της σκοποβολής έχει διαμορφωθεί κατάλληλος χώρος σε έκταση της δυτικής πλευράς του νησιού. Επισημαίνεται ότι το 2015 ιδρύθηκε στο νησί το ερασιτεχνικό σωματείο «Σκοπευτικός Σύλλογος Σκορπιού» με 21 μέλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ