Υποβάθμιση για τις ελληνικές μετοχές από την HSBC

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
28 Απριλίου 2020 | Τράπεζες
Για την HSBC, είναι ξεκάθαρο πως η Ελλάδα θα έχει μια δύσκολη χρονιά, καθώς η αχίλλειος πτέρνα της ελληνικής οικονομίας είναι ο τουρισμός.


Υποβαθμίζει σε «ουδέτερη» τη σύσταση στις ελληνικές μετοχές, από overweight, η HSBC, επισημαίνοντας πως το ελληνικό χρηματιστήριο έχει χτυπηθεί φέτος.

Για την HSBC, είναι ξεκάθαρο πως η Ελλάδα θα έχει μια δύσκολη χρονιά, καθώς η αχίλλειος πτέρνα της ελληνικής οικονομίας είναι ο τουρισμός, ενώ η ύφεση θα αντιστρέψει την πρόσφατη πτωτική τάση των «κόκκινων» δανειών των ελληνικών τραπεζών, με τον κλάδο, ο οποίος αποτελεί τον πυρήνα της εγχώριας αγοράς μετοχών, να παραμένει εύθραστος.

Η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών συστημικών τραπεζών είναι αναγκαία, έτσι ώστε να απελευθερωθεί αξία στον κλάδο και αυτό με τη σειρά του εξαρτάται από τη διεύρυνση της οικονομικής ανάκαμψης, η οποία είχε ξεκινήσει το 2019.

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, εισπράξεις του κλάδου αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του ΑΕΠ και σχεδόν το 20% της ελληνικής οικονομίας. Μια πτώση κατά 50% στις αφίξεις τουριστών θα μπορούσε να κόψει από το ΑΕΠ τουλάχιστον 5%, σημειώνει η βρετανική τράπεζα, επισημαίνοντας πως η πανδημία θα μπορούσε επίσης να χτυπήσει την οικονομία μέσω άλλων καναλιών. Η HSBC εκτιμά πως το 2020 η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 6% και θα σημειώσει ανάκαμψη 5,8% από 2,1% το 2021.

Παράλληλα, εκτιμά πως η χώρα θα σημειώσει δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 1,5% του ΑΕΠ το 2020, ενώ το ελληνικό χρέος θα αυξηθεί στο 190% του ΑΕΠ από 176% το περασμένο έτος.

Για τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών εκτιμά πως επιφανειακά φαίνονται ξεκάθαρα φτηνές, με εκτιμώμενο δείκτη P/E στο 5,5 και δείκτη P/TBV στο 0,2. Όμως, με την απουσία οικονομικής ανάκαμψης φέτος, η ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών καθώς και η κερδοφορία τους, θα επιδεινωθούν, ενώ ο τραπεζικός κλάδος ξεκινά από ήδη ευάλωτη θέση. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ