ΟΤΟΕ: Η απάντηση στην Τράπεζα Πειραιώς για τις απολύσεις

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
05 Δεκεμβρίου 2019 | Τράπεζες
H ΟΤΟΕ με ανακοινωσή της απάντησε στην Τράπεζα Πειραιώς,ύστερα από το θέμα που προέκυψε από τις 24 απολύσεις.

Αναλυτικά:

«Με τη Συμφωνία Τράπεζας Πειραιώς - ΟΤΟΕ - Αντιπροσωπευτικού Συλλόγου τρ. Πειραιώς (ΣΕΤΠ), της 25-7-2019, μετά την απόφαση της Τράπεζας να μεταφέρει τη διαχείριση των κόκκινων δανείων στην εταιρεία Intrum Ηellas, αποτυπώθηκε γραπτά η ήδη διακηρυγμένη πρόθεση της Τράπεζας, ότι:

Θα προστατευτεί πλήρως η απασχόληση.

Η όποια συμμετοχή των εργαζομένων στο νέο ετμα της Intrum Ηellas θα είναι σε εθελοντική βάση.

Θα διασφαλιστούν πλήρως οι ΣΣΕ και τα δικαιώματα των εργαζομένων, που θα επιλέξουν να μεταβούν στο νέο σχήμα.

Παράλληλα, η Συμφωνία σαφώς προέβλεπε, ότι «Οι εργαζόμενοι που θα δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν να μεταβούν στη νέα εταιρεία θα παραμείνουν στην Τράπεζα Πειραιώς και θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών της, στο πλαίσιο όσων ορίζονται στον Οργανισμό Προσωπικού».

Όπως αναφέρει η ΟΤΟΕ από τον Οκτώβριο του 2019 (και όχι επί εξάμηνο, όπως ισχυρίζεται η Τράπεζα, αφού μέχρι τότε δεν είχε συσταθεί το νέο επιχειρηματικό σχήμα, ούτε είχε οριστικοποιηθεί ο αριθμός των εργαζομένων που επέλεξαν να μεταβούν στην Intrum Ηellas), φάνηκε ότι η Τράπεζα δεν διέθετε ένα σχέδιο συντεταγμένης αξιοποίησης όσων εργαζόμενων από το πρώην RBU θα επέλεγαν να παραμείνουν στην Τράπεζα.

Ήταν ωστόσο αναμενόμενο, ότι ένα μέρος των εργαζομένων στο πρώην RBU δεν θα επέλεγε να αποχωρήσει, εφόσον, όπως εξαρχής συμφωνήθηκε, η επιλογή ήταν ελεύθερη και η μετάβαση στο νέο σχήμα εθελοντική.

Αντί να ακολουθήσει ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες πρόσκλησης, διαβούλευσης και τοποθέτησης για την αξιοποίηση των εργαζομένων που παρέμειναν, η Διοίκηση επέλεξε την αποστολή «ατομικών προσκλήσεων». Με αυτές ζητούσε από τους εναπομείναντες εργαζόμενους να απαντήσουν μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες 2-3 ημερών σε εξατομικευμένα «ερωτήματα εναλλακτικής απασχόλησης», είτε για (ενδεχόμενη) τοποθέτηση στην άλλη άκρη της χώρας - και μάλιστα ανεξαρτήτως οικογενειακών βαρών, ζητώντας λ.χ. από εργαζόμενους να μεταβούν από τη Θεσσαλονίκη στα Χανιά, από το Ηράκλειο της Κρήτης στη Δυτ. Μακεδονία και από την Αθήνα στην Αμοργό κλπ,

-είτε για... απόλυση από την Τράπεζα και απασχόληση εκτός κλάδου σε θυγατρική εταιρία/call center, με πλήρη απώλεια των εργασιακών και των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων
-είτε για εθελούσια αποχώρηση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ