Επιτροπή Ανταγωνισμού: Έρευνα για τις προμήθειες των τραπεζών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
18 Οκτωβρίου 2019 | Τράπεζες
Τις έντονες αντιδράσεις καταναλωτών και επιχειρήσεων προς τη τιμολογιακή πολιτική των τραπεζών στις προμήθειες φαίνεται να ακολουθεί έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η Επιτροπή, που είχε παρέμβει και σε άλλη περίπτωση για θέματα χρεώσεων από τις τράπεζες και τους είχε επιβάλει να αλλάξουν συμπεριφορά, έχει αρχίσει να συλλέγει στοιχεία από τις τράπεζες για την τιμολογιακή τους πολιτική, μετά τις μεγάλες αλλαγές που έχουν τεθεί πρόσφατα σε εφαρμογή.

Οι ελληνικές τράπεζες είχαν έλθει πρόσφατα σε αντιπαράθεση με μεγάλους διεθνείς οργανισμούς πληρωμών (VISA, Mastercard) για προμήθειες που είχαν επιβάλει σε όσους συναλλάσσονταν σε ΑΤΜ στην Ελλάδα με κάρτες από το εξωτερικό.

Όπως αναφέρει το sofokleousin.gr, οι οργανισμοί πληρωμών είχαν επικαλεσθεί την κοινοτική οδηγία, που δεν επιτρέπει να επιβάλλονται διαφορετικές χρεώσεις εντός του ευρωπαϊκού χώρου για συναλλαγές στα ΑΤΜ. Προσαρμόζοντας την πολιτική τους σε αυτό το νομικό πλαίσιο, οι τράπεζες, όπως είναι γνωστό, επέβαλαν τις ίδιες, υψηλές προμήθειες και για τους Έλληνες κατόχους καρτών, όταν συναλλάσσονται σε ΑΤΜ με κάρτα τρίτης τράπεζας.

Από την άποψη του σεβασμού στο κοινοτικό δίκαιο, οι τράπεζες είναι πλέον καλυμμένες, ενδεχομένες να τίθεται όμως θέμα εναρμονισμένης πρακτικής από την πλευρά τους, αν όλες αυτές οι κινήσεις, από την αρχική επιβολή προμηθειών στους ξένους μέχρι και την επιβολή των ίδιων προμηθειών στους Έλληνες έγιναν με συντονισμένο τρόπο και με τις ίδιες χρεώσεις από όλες τις τράπεζες.

Πέραν αυτού του θέματος, είναι πιθανό να εξετασθούν και όλες οι υπόλοιπες προμήθειες που έχουν επιβάλει το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες, οι οποίες τίθενται σε ισχύ από τις 31 Οκτωβρίου και αφορούν πολλές εργασίες, από την επανέκδοση κάρτας και PIN, ως την ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ.

Και σε αυτή την περίπτωση, όπως εκτιμούν νομικοί, θα πρέπει να ελεγχθεί αν οι τράπεζες συντόνισαν τη συμπεριφορά τους, αλλά και αν, ενδεχομένως, τίθεται ζήτημα συλλογικής κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης.

Στο παρελθόν, πάντως, η Επιτροπή είχε λάβει μια πολύ σημαντική απόφαση για τις τράπεζες, σε σχέση με τις διατραπεζικές προμήθειες, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η μεγάλη μείωσή τους.

Πηγή: economy365.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ